Slovenský ministr obrany Martin Sklenár na návštěvě u vojenských útvarů

Ministr obrany SR Martin Sklenář dnes spolu se státním tajemníkem MO SR Marianem Majerem navštívil vojáky 43. zásobovací základny a 905. centra specializované bojové podpory v Zemianských Kostoľanech a Novákách. Zajímal se zde o personální naplněnost a plnění úkolů, jakož i stav a zlepšování vojenské infrastruktury. Součástí pracovního výjezdu vedení resortu byla i návštěva zbrojařského podniku VOP Nováky, který se zabývá výrobou a prodlužováním životního cyklu munice.

V areálu 43. zásobovací základny v Zemianských Kostoľanech představitelé resortu obrany absolvovali prohlídku tamních prostor a navštívili laboratoře radiační, chemické a biologické ochrany. Ministr Sklenář při této příležitosti připomněl, že kromě standardních oprav se v rámci této základny aktuálně realizují i ​​investiční projekty v hodnotě přibližně tří milionů eur, které se týkají rekonstrukce laboratorních výzkumných prostor a také tamních skladů.

Součástí programu delegace MO SR byla i následná prohlídka prostor 905. centra specializované bojové podpory v Novákách, jakož i tamní muniční sklad a centrum testování munice. Jak připomněl M. Sklenár, posláním 905. centra specializované bojové podpory, které je přímo podřízeno 91. ženijnímu pluku v Seredi, je působit jako výcvikové a školící zařízení MO SR pro pyrotechniky a specialisty na likvidaci výbušnin, jakož i pro odborný muniční personál na práce s výbušninami a municí.

V závěru svého pracovního výjezdu ministr M. Sklenár uskutečnil na Univerzitě Mateje Bela v Banské Bystrici přednášku s následnou diskusí se studenty na téma \“Aktuální vývoj bezpečnostního prostředí z pohledu resortu obrany\“.