Ministři zahraničí členských států NATO se chystají řešit větší podporu Ukrajině

Ministři zahraničí NATO se budou dnes na svém setkání v rumunské Bukurešti zabývat způsoby, jak zvýšit podporu Ukrajině. Generální tajemník Jens Stoltenberg řekl, že Spojenci NATO poskytují Ukrajině bezprecedentní podporu a budou Ukrajině i nadále poskytovat bezprecedentní podporu, mimo jiné tím, že jí pomohou obnovit jejich plynovou a energetickou infrastrukturu a samozřejmě také pokračovat v poskytování prostředků protivzdušné obrany.

Generální tajemník nastínil, že ve středu budou ministři diskutovat o odolnosti a o tom, jak se vypořádat s výzvami, které představují čínské donucovací politiky a akce. Setkají se také s ministry zahraničí Gruzie, Moldavska a Bosny a Hercegoviny, aby vyjádřili silnou podporu spojenců těmto partnerům a řešili bezpečnostní situaci na západním Balkáně a v černomořských regionech.

„Děkuji Rumunsku za to, že dnes a zítra uspořádalo toto setkání ministrů zahraničí v Bukurešti. 

Rumunsko je oddaným a vysoce ceněným spojencem NATO. A potkáváme se, když zuří válka na Ukrajině, tedy sousedovi Rumunska. Takže jednání ministrů zahraničí bude velmi aktuální a důležité. 

Od brutální invaze prezidenta Putina na Ukrajinu jsme viděli, že prezident Putin na Ukrajině selhává. Odpovídá s větší brutalitou, útočí na plynovou infrastrukturu, elektrické vedení a snaží se Ukrajince připravit o vodu, elektřinu, světlo a topení. 

Proto musíme podpořit Ukrajinu, protože vidíme, že prezident Putin se snaží použít zimu jako válečnou zbraň, která ukrajinskému lidu způsobuje mnoho utrpení. 

Spojenci NATO poskytují Ukrajině bezprecedentní podporu a nadále budou Ukrajině poskytovat bezprecedentní podporu, mimo jiné tím, že jí budou pomáhat s obnovou jejich plynové a energetické infrastruktury, samozřejmě také pokračovat v dodávkách systémů protivzdušné obrany.

Dnes večer se setkáme s ministrem zahraničí Ukrajiny Kulebou. Zítra se také setkáme s ministry zahraničí našich blízkých partnerů Gruzie, Moldavska a Bosny a Hercegoviny a vyjádříme jim svou podporu. A pak se také budeme zabývat naší odolností naší kritické infrastruktury a výzvami, které Čína ukládá pro naši bezpečnost, naše hodnoty a naši ekonomiku. 

Bude to tedy velmi důležité setkání ministrů zahraničí a ještě jednou mnohokrát děkujeme Rumunsku za to, že nás všechny zde na tomto nádherném místě hostilo.

Zdroj: NATO