Zbrojovka v Gliwicích bude vyrábět Kraby a servisovat tanky Leopard 2

Intenzivně usiluji a zasazuji se o to, aby zde v Gliwicích v Bumar-Łabędy vzniklo servisní a opravárenské středisko pro celou rodinu tanků Leopard 2. Minulý pátek se v Ramsteinu konalo setkání ministrů obrany zemí podporujících Ukrajinu. Během této schůzky jsem se svými německými a ukrajinskými protějšky podepsal příslušnou smlouvu, na jejímž základě zahájíme servis v květnu, řekl ministr národní obrany Polska.

Na Ukrajinu dorazily nebo brzy dorazí dva prapory tanků Leopard 2 – verze 4 a verze 6. Všechny tyto tanky budou servisovány a opravovány zde v Bumaru – Łabędy. Zde v Gliwicích – řekl místopředseda vlády a ministr obrany Polska Mariusz Błaszczak v Gliwicích.

Šéf ministerstva národní obrany upozornil, že jedním z argumentů pro zřízení servisního střediska v Gliwicích byly zkušenosti posádky v závodě Bumar-Łabędy.

– Jaké argumenty jsem uvedl při hledání této dohody? Jde především o zkušenosti posádky. Posádka Bumaru-Łabędy již 20 let opravuje, servisuje a modernizuje tanky Leopard 2. To jsou nesmírně cenné znalosti, nesmírně cenné dovednosti. Druhým argumentem je, že servisní a opravárenské centrum pro všechny tyto tanky bude umístěno v Polsku, v místě, které je přirozeným centrem takových aktivit. Je to také příležitost k rozvoji společnosti do budoucna. Je to také šance na vytvoření dalších pracovních míst zde v Gliwicích

– řekl během jednání místopředseda vlády Mariusz Błaszczak.

Od počátku ruské agrese proti Ukrajině patří Polsko mezi nejvýznamnější země podporující Ukrajinu, a to i prostřednictvím darů vojenské techniky. Jak bylo zmíněno na konferenci v Gliwicích, místopředseda vlády Mariusz Błaszczak, Polsko intenzivně usiloval o zřízení servisního a opravárenského centra pro tanky Leopard 2 v Polsku. Naše země také zůstává jedním z nejaktivnějších dárců pomoci pro Ukrajinu, a to jak z hlediska pomoci obyvatelům, výcvikového balíčku pro ukrajinské ozbrojené síly, tak dodávek různé vojenské techniky v odhadované hodnotě přes 2,5 miliardy EUR.

– Naší ambicí je udělat průlom, technologický skok, také pokud jde o dělostřelectvo a obrněné síly. Domnívám se, že místem, kde by se vedle Stalowa Wola měla vyrábět Krabs, je Bumar v Gliwicích. Abychom zvýšili rozsah výroby, objednali jsme jako Ministerstvo národní obrany další Krab. Kraba si objednali i Ukrajinci. Tato zbraň se osvědčuje na frontě v rukou statečných ukrajinských vojáků, účinně brání Ukrajinu před ruskou invazí. Díváme se odvážně do budoucnosti

– poznamenal šéf ministerstva národní obrany.

– Přinášíme dobré zprávy. Krab se bude vyrábět v Bumaru v Gliwicích. (…) Bezpečnost Polska bude také záviset na dlouhodobém potenciálu polského obranného průmyslu. Jednak zde bude výroba Krabů, přenesená část výroby Krabů, ale také zde bude servisní středisko, opravna tanků Leopard. Ve Slezsku je velký produkční potenciál. Slezsko je perlou v koruně polského průmyslu a tak to musí zůstat a tak to zůstane

– řekl Mateusz Morawiecki, předseda vlády Polské republiky.

Při setkání s vedením a zaměstnanci závodu Gliwice poděkoval náčelník Ministerstva národní obrany zástupcům Zakłady Bumar-Łabędy, ale také Polské vyzbrojovací skupiny za úsilí vložené do procesu přípravy servisního a opravárenského střediska. pro tanky Leopard 2 v Polsku.