Příslušnící 53. pluku průzkumu a elektronického boje se učí srbochorvatsky

53. pluk průzkumu a elektronického boje se skládá z hlavních organizačních celků, kam patří velení a štáb pluku, Centrum Intelligence Surveillance and Reconnaissance (ISR) a jednotlivé prapory. Poměrně překvapivým tendrem se nyní stal požadavek na kurz srbochorvatštiny pro 10 osob pluku.

A co nám říká nejnovější tendr? „Kurz srbochorvatského jazyka – kurz pro 10 zaměstnanců MO, vstupní úroveň posluchačů kurzu je na nulové úrovni. Kurz bude probíhat v období13. 3 – 17. 3., 3. 4 -11. 5. 2023. Počet vyučovacích hodin je 180. Délka vyučovací hodiny je 45 minut. Výuka probíhá v pracovních dnech, 6 vyučovacích hodin za den. Místo konání kurzu v prostorách objednavatele v Prostějově.

„V rámci nabídky zadavatel požaduje vypracovat Plán výuky po týdnech, který musí obsahovat rozdělení témat slovní zásoby a gramatiky a jazykové funkce. Dále požadujeme doložit životopis lektora, který bude prokazovat znalost srbochorvatského jazyka,“ uvádí zadavatel.

Předpokládaná doba plnění veřejné zakázky je: od 13. 3. 2023 do 11. 5. 2023, tedy, vojáci si dávají naspěch.

V posádce Opava se nachází velení a štáb 53. pluku, velitelství 532. praporu elektronického boje a část jeho jednotek, jednotlivých rot. Další jednotky praporu elektronického boje jsou rozmístěny v posádce Tábor. Posádka Prostějov je pak domovem 102. průzkumného praporu a 533. praporu bezpilotních systémů. Dalšími součástmi pluku jsou stacionární průzkumná stanoviště – Božice, Velký Zvon, Kříženec, Tachov, Nakléřov a Osoblaha.   

Je tedy patrné, v případě, že armáda požaduje výuku v Prostějově, že se skutečně bude jednat o kurz pro příslušníky praporu elektronického boje, případně 102. Průzkumného praporu, či bezpiloťáků. Není jasné, proč armáda s výukou tolik spěchá, ale očividně je tomu kladen veliký důraz.

Zdroj: NIPEZ

autor: David Herber