Aktivní oslava Dne veteránů „pasivek“ v ERA Pardubice

Pardubická společnost ERA uspořádala na Mezinárodní den veteránů, který každoročně připadá na 11. listopadu, setkání uživatelů a fanoušků pasivních sledovacích systémů (PSS) pod názvem Den veteránů pasivek. Veteráni i současníci PSS si připomněli vznik a vývoj této unikátní české technologie, jejíž historie se pojí s pardubickým podnikem Tesla, v Památníku Zámeček v Pardubičkách.

Pamětníci i současní operátoři a „pasivek“ oslavili na tomto symbolickém místě, ležícím v bývalém areálu firmy Tesla, šest desetiletí vývoje systému, který nemá ve světě obdoby. ERA v roli nástupnické firmy Tesly díky této tradici a mnoha průkopníkům dnes pasivní systémy úspěšně vyváží do celého světa: technologii PSS postupně zavádějí do výzbroje armády států NATO a dalších spojenců jako jednu z linií protivzdušné obrany a prostředek elektronického boje.

Součástí oficiálního programu na Zámečku proto ne náhodou bylo oznámení založení české pobočky organizace Asociace starých vran, s celosvětovou působností pod názvem Association of Old Crows (AOC), která propojuje experty na elektronický boj na mezinárodní úrovni. Pasivní sledovací systémy a jejich význam v minulosti i dnes přiblížili ve svých prezentacích současní operátoři i pamětníci nasazení předchozích generací PSS, zejména legendární Tamary. Následovala exkurze v sídle společnosti ERA, kde experti firmy předvedli účastníkům Dne veteránů, jak vypadá a funguje současná verze systému.

Počátky technologie pasivního sledování se datují do roku 1961 ve vojenském výzkumném ústavu v Brně, následně byla výroba přenesena do vývojového centra Tesly v Opočínku na okraji Pardubic. Pasivní sledovací systémy byly postupně pojmenovány Kopáč (Korelační Pátrač), Ramona, Tamara a Věra. Dnes 5. generaci systému vyrábí ERA pod názvem VERA-NG (next generation – nová generace).

Památní Zámeček je pietním místem druhého odboje, který připomíná operaci Silver A – parašutistický výsadek, který operoval na Pardubicku v rámci největší akce české exilové vlády za II. světové války, atentátu na zastupujícího protektora Čech a Moravy Reinharda Heidrycha. Důsledkem byla série represí, jejichž součástí bylo vypálení obce Ležáky a mučení a poprava jejích obyvatel v tzv. Larischově vile, známé též jako Zámeček. Objekt stojí v areálu společnost Foxconn (dříve Tesla) v pardubické průmyslové zóně pár set metrů od hlavního sídla firmy ERA.