Slovenský ministr obrany obdaroval vojáky v Bosně a Hercegovině a setkal se s tamním ministrem obrany

Ministr obrany SR Robert Kaliňák navštívil ve své vojáky působící v operaci EUFOR Althea v Bosně a Hercegovině. Kromě programu na vojenské základně Butmir absolvoval ministr Kaliňák bilaterální jednání s ministrem obrany Bosny a Hercegoviny. Návštěva země se uskutečnila symbolicky v den podpisu Daytonské mírové dohody, která ukončila mezietnický konflikt v Bosně a Hercegovině.

Hlavním důvodem návštěvy slovenského kontingentu, který v rámci operace EUFOR Althea pomáhá dohlížet na bezpečnost v regionu, bylo poděkovat 52 slovenským vojáčkám a vojákům za jejich službu. Ministr Kaliňák zdůraznil, že slovenští profesionální vojáci plní důležitou roli a nejde jen o symbolickou misi. „Jsme seriózním partnerem, který je vysoce hodnocen. Chci poděkovat za vzornou práci a oceňuji, že zvládáte stres a napětí,“ uvedl ministr Kaliňák. Zároveň využil této výjimečné příležitosti a vojákům daroval dárek v podobě herní konzole. Největším darem bylo ale setkání vojáků s jejich nejbližšími – s rodinnými příslušníky, kteří přicestovali na palubě vládního speciálu společně se slovenskou delegací do Bosny a Hercegoviny.

Významnou částí pracovní cesty ministra obrany Roberta Kaliňáka bylo bilaterální setkání s ministrem obrany Bosny a Hercegoviny Zukanem Belezem. Lídři se na půdě resortu obrany v Sarajevu shodli na velmi dobré úrovni vzájemných vztahů. i nadále. Jsme si blízké národy a pokud můžeme udělat víc, rádi to uděláme,“ uvedl šéf slovenského resortu obrany Robert Kaliňák. Ministr Zukan Helez poděkoval Slovensku za to, že patří mezi země, které nejaktivněji podporují integrační snahy Bosny a Hercegoviny v rámci přístupových procesů do Evropské unie. Ministři otevřeli téma možností vzájemné spolupráce v rámci obranných průmyslů obou zemí, například při vývoji slovenských zbraňových systémů velkého dělostřeleckého kalibru.