Polsko se chystá na nové letouny F-35

„Před chvílí jsem předal certifikáty těm nejlepším z nejlepších, tedy skupině pilotů a techniků, kteří začnou trénovat na F-35. Jedná se o nejmodernější letadla na světě. Příští rok budou v rukou polských pilotů a polských techniků,“ uvedl ministr obrany Mariusz Błaszczak.

Na 31. základně taktického letectva v Poznani se Mariusz Błaszczak, místopředseda vlády-ministr národní obrany, zúčastnil briefingu posádek F-35, které absolvovaly jednu z etap výcviku. Letouny F-35, které budou dodávány polské armádě, jsou univerzální platformy přizpůsobené k provádění průzkumných misí, vedení radioelektronického boje, podpoře pozemní složky nebo k boji s nepřátelskými letouny, a to jak v rámci národních, tak spojeneckých operací.

Po podepsání objednávky na F-35 v lednu 2020 jsme zahájili výcvik: taktický a na simulátorech. Výcvik na polských letounech F-35 začne příští rok. Spojené státy se rozhodly pro tuto formu výcviku (…) Je tomu tak i v případě dalších zemí, které vybavily své letectvo F-35.

– řekl místopředseda Rady ministrů.

Pořízení letounů F-35A pro polské ozbrojené síly vyplývá z definovaných potřeb a operačních požadavků sloužících nejen k udržení současného potenciálu letectva, ale také k jeho rozšíření vyplývajícímu z pořízení dalších operačních schopností, které poskytuje pátá generace letadlo.

Proč jsou F-35 nejlepší na světě? Kvůli jeho síťové orientaci. Budou funkční a budou splňovat naše očekávání z hlediska odstrašení a obrany. Budou skvěle spolupracovat např. s Himars. (…) Důsledně jsme volili výzbroj ze Spojených států nebo korejský letoun FA-50 kompatibilní s americkou výzbrojí. (…) Toto je mimořádně důležitý argument, pokud jde o budování síly polské armády, pokud jde o celou naši politiku obrany a odstrašování NATO.

– řekl šéf ministerstva národní obrany v Krzesinách.

Dodávky letounů F-35A do Polska budou realizovány v letech 2024-2030. Prvních 6 letadel bude dočasně nasazeno v letech 2024-2025 na jedné z leteckých základen v USA za účelem výcviku létajícího a technického personálu polského letectva. Přílet prvního letadla do země se očekává na přelomu let 2025/26.

Vicepremiér Mariusz Błaszczak v souvislosti s posílením potenciálu polské armády připomněl také nákup tanků Abrams, které posílí pozemní síly. Zdůraznil, že jednou z priorit ministerstva národní obrany je také důsledné navyšování početních stavů polské armády.

Mohu také s hrdostí a uspokojením říci, že od doby, kdy jsem zahájil svou misi jako ministr národní obrany, se polská armáda za tu dobu hodně změnila. (…) Řady polské armády se zvýšily z 95 000 na 167 000 osob ve zbrani, včetně vojáků sil územní obrany. (…) V roce 2018 jsem podepsal smlouvu pro Patriots, v roce 2019 pro Himarses, v roce 2021 pro tanky Abrams. Tato technika je buď již ve výzbroji polské armády, nebo ji brzy vybaví polská armáda. Jak tanky K2, tak houfnice K9 jsou již ve výzbroji polské armády. Před rokem jsem odjel do Soulu, zahájil rozhovory, které vyústily v podepsané smlouvy a dodávku prvních tanků a houfnic v prosinci loňského roku. Nyní jsou tyto dodávky prováděny důsledně. Letouny FA-50 budou brzy dodány do Polska. Říkám to proto, abych zdůraznil, že komunita Právo a spravedlnost měla pravdu, když varovala před agresivní politikou Ruska.(…) Byl jsem kritizován za zřízení 18. mechanizované divize na troskách 1. varšavské mechanizované divize, zlikvidované vládou koalice PO-PSL, že jsem postavil armádu na hranici. Právě zkušenost z Ukrajiny, tyto tragické zážitky nám daly za pravdu. Je nepřijatelné, aby byl okupován byť jen kus polské země. (…) Armáda má bránit každý kousek polské země že jsem založil 18. mechanizovanou divizi na troskách 1. varšavské mechanizované divize zlikvidované vládou koalice PO-PSL, že jsem postavil armádu na hranici. Právě zkušenost z Ukrajiny, tyto tragické zážitky nám daly za pravdu. Je nepřijatelné, aby byl okupován byť jen kus polské země. (…) Armáda má bránit každý kousek polské země že jsem založil 18. mechanizovanou divizi na troskách 1. varšavské mechanizované divize zlikvidované vládou koalice PO-PSL, že jsem postavil armádu na hranici. Právě zkušenost z Ukrajiny, tyto tragické zážitky nám daly za pravdu. Je nepřijatelné, aby byl okupován byť jen kus polské země. (…) Armáda má bránit každý kousek polské země

 řekl místopředseda vlády M. Błaszczak.