Ukrajina od začátku roku otestovala již 40 typů dronů. Podporuje vývoj

Role UAV a robotických systémů na bojišti dnes rychle roste. Bezpilotní letouny plní širokou škálu úkolů – od průzkumu a vzdálené těžby až po úpravu palby a zahajování úderů na cíle. Je těžké přeceňovat roli robotických systémů v kontextu vedení palby bez ohrožení naší armády, plnění úkolů frontové logistiky, evakuace raněných, odminování/odminování.

Naším úkolem je poskytnout našim vojákům co nejvíce moderních válečných nástrojů. Sledujeme, jak moderní technologie mění architekturu válčení. Na bojišti se objevilo mnoho nových prostředků k porážce používá se nová taktika použití jednotek .  Mezi prioritní úkoly proto patří výroba UAV, EW systémů, průzkumu, pozemních robotických systémů různého určení a dalších inovativních zbraní. Iniciativa na bojišti je pro ty, kteří investují do inovativního vývoje a rozšiřují je, kteří budou mít modernější drony a robotické systémy, přesnější zbraně a zbraně s delším dosahem, – zdůraznil první náměstek ministra obrany generálporučík Ivan Gavryliuk.

      Poznamenal, že domácí obranný průmysl zvyšuje objem výroby mnoha druhů zbraní a vybavení. Na obrátkách nabírá i shluk výroby bezpilotních leteckých komplexů. Tuzemští výrobci podle jeho názoru výrazně zvýšili objemy výroby, zejména FPV dronů, které naše armáda neustále potřebuje. 

Pokud loni rezort obrany kodifikoval a uvedl do provozu celkem asi 60 bezpilotních leteckých systémů různého určení: úderné, průzkumné atd. Za pět měsíců aktuálního roku již více než 40 vzorků obdrželo kód NATO a bylo uvedeno do provozu. Většina z nich jsou FPV drony. Všechny letos kodifikované drony jsou ukrajinské výroby!

Doplníme, že část dronů tuzemské výroby získala „vstupenku do života“ prostřednictvím digitální platformy Fast Track ( https://miltech.usf.com.ua/ ) a Brave1 – shluku podpory vývoje v oboru of Defense Tech, jejímž jedním ze spoluzakladatelů je Ministerstvo obrany Ukrajiny.

Zvyšuje se také podíl pozemních robotických systémů a dálkově řízených bojových modulů domácí výroby, které se dočkaly kodifikace v resortu obrany. Ministerstvo obrany loni kodifikovalo a zprovoznilo téměř jeden a půl tuctu pozemních robotů ukrajinské i zahraniční výroby. A za pět měsíců aktuálního roku rezort obrany kodifikoval celkem více než dvě desítky vzorků. Loni i letos dominuje podíl produktů ukrajinské výroby v segmentu pozemních robotických systémů a dálkově řízených bojových modulů.

Fotografie MOU a z facebookové stránky Generálního štábu Ozbrojených sil Ukrajiny