Čeští průzkumníci se zúčastnili mezinárodního cvičení

V uplynulých dnech probíhalo ve výcvikovém prostoru Teulada na jihu Sardinie cvičení spojeneckých sil NATO s názvem Noble Jump 2023. Vystřídalo se zde zhruba 2 200 vojáků ze sedmi zemí s přibližně 500 vozidly různých druhů. Pro české vojáky byla hlavním cílem kooperace německých speciálních sil s českými výsadkáři za použití německého letectva.

Cvičení Noble Jump se koná v rámci NATO jako součást iniciativy nazvané Very High Readiness Joint Task Force (VJTF), která má posílit obrannou schopnost a reakční schopnost NATO v případě krize či konfliktu. Slouží především k připravenosti a vyzkoušení sil velmi rychlé reakce. Vojáci z různých zemí se spojí a společně cvičí, aby zlepšili své schopnosti v rychlém nasazení, koordinaci a spolupráci. Obvykle zahrnuje různé vojenské operace, jako je přesun vojsk, cvičení bojových scénářů a plánování mise.

„V uplynulých týdnech se tu vystřídalo přibližně 2 200 vojáků ze sedmi zemí NATO (Německo, Nizozemsko, Norsko, ČR, Lucembursko, Belgie a Lotyšsko) s přibližně 500 vozidly různých druhů nasazených do výcviku. Hlavní událost cvičení proběhla na samotném konci, kdy se všechny výcvikové aktivity spojily v komplexním vojenském scénáři v rámci ukázky ostré střelby. Šlo o různé schopnosti, jež může NATO nasadit ke společné obraně proti pozemnímu útoku,” vysvětlil vedoucí českého týmu kapitán M. Š.

Pro české vojáky byl celý týden na cvičení právě o spolupráci. „Ve skupině 10 až 12 vojáků jsme cvičili seskoky HALO/HAHO. V praxi slouží k zasazení průzkumného orgánu na území nepřítele a v tomto případě jsme společně s německými speciálními silami zahajovali celou akci/scénář. Hned po našem přistání byla spuštěna palebná podpora německých houfnic PzH 2000. Následně manévrové jednotky – tanky Leopard, bojová vozidla CV-90, atd.,” vysvětlil kapitán M. Š.

Čeští vojáci ze 102. průzkumného praporu roty hloubkového průzkumu prováděli cvičné seskoky společně s německými speciálními silami z letounu Airbus A-400 na padáku typu křídlo (MMS-RA 360). Hlavním cílem byla kooperace německých speciálních sil s českými výsadkáři za použití německého letectva. „Cvičili jsme hlavně s německými speciálními silami, vyměňovali si zkušenosti a cvičili komunikaci s pozemními jednotkami,“ uvedl nadporučík L. M.

Vojáci cvičí v rámci Společného úkolového uskupení velmi vysoké připravenosti (VJTF), které je jako uskupení v nejvyšší pohotovosti ze sil NATO připravené zasáhnout po celém světě. „Provádění seskoků v jiných klimatických podmínkách, než máme u nás, je důležité pro udržení operační nasaditelnosti. Také znalost prostředí hraje klíčovou roli při plánování výsadkových operací. Zkušenosti ze Sardinie ukazují, že je potřeba pokračovat v rozvíjení schopností při seskocích do nerovného terénu nebo do vody,“ zhodnotil kapitán M. Š.