Černochové vadí zákaz izraelských firem na veletrhu Eurosatory. Francouzům poslala dopis

Ministryně obrany Jana Černochová zaslala svému francouzskému protějšku Sébastienu Lecornuovi dopis, ve kterém vyjadřuje nesouhlas se zákazem účasti izraelského obranného průmyslu na mezinárodním veletrhu Eurosatory 2024. Ten nedávno vydaly francouzské úřady v souvislosti s vojenskou operací Izraele v Pásmu Gazy, přesněji ve městě Rafáh.

„Toto rozhodnutí považuji za velmi nešťastné a politováníhodné. Stát Izrael má nepopiratelné právo na sebeobranu před brutálním terorem, který byl spáchán 7. října 2023. Současné mezinárodní prostředí navíc vyžaduje, abychom zvážili veškeré dostupné možnosti, jak posílit naše obranné schopnosti, a to včetně nejmodernějších technologií, které izraelský obranný průmysl nabízí,“ uvedla ministryně obrany v dopise s tím, že zástupci rezortu se veletrhu konaného ve dnech 17. až 21. června 2024 budou účastnit. Ministerstvo do místa, kam se akreditovalo podle informací organizátorů přes 2000 vystavovatelů z celého světa, ale vyšle omezenou delegaci. „Požádala jsem také ministra Lecornu, aby své rozhodnutí přehodnotil,“ dodala Černochová.

Při teroristickém útoku z loňského 7. října zahynulo podle izraelských úřadů na 1 200 lidí. Jedná se tak o největší vražedný útok spáchaný na židovském obyvatelstvu od holokaustu. Na 250 izraelských žen, dětí, seniorů a mužů bylo hnutím Hamás násilně zavlečeno do Pásma Gazy a zadržováno jich je stále kolem 120. Více než čtyři desítky z nich však už izraelské úřady považují za mrtvé. Bezprecedentní útok teroristů z Hamásu vyprovokoval stát Izrael k ofenzívě, která trvá už osm měsíců.