Chcete mít doma stejný nůž, jako čeští protiletadlovci? ANV M25 je jasná volba

25. protiletadlový raketový pluk ve Strakonicích je faktickým strážcem našich nebes. Zejména jejich systémy protivzdušné obrany RBS-70 NG umožní sestřelit nepřátelské prostředky. A pokud i vy se chcete tak trochu cítit jako voják, který má na mušce nepřátelský letoun, nebo vrtulník, nemusí vás to stát miliony, jako stojí jeden výstřel, ale jen pár tisíc. Řeč je o noži ANV M25 od českého výrobce Acta non Verba. Ten vojákům nachystal skutečnou lahůdku, která není jen líbivá, ale i zcela funkční nůž, který vás nenechá ve štychu.

Na snímku vidíte ruční raketový protiletadlový systém RBS-70, který vyrábí společnost SAAB BOFORS DYNAMICS. Vojáci ve Strakonicích disponují i nejmodernější verzí NG, tedy nové generace. Rakety, které vyšlou specialisté protivzdušné obrany na cíl jsou smrtící a není proti nim úniku. A když mluvíme o oné raketě, tak zmíněný nůž ANV M25, který jak název napovídá značí military, tedy vojenský a 25, tedy 25. raketový pluk má na konci rukojeti nástroj pro zajištění rakety systému RBS. A jak výrobce i dodává „nebo otvírák na pivo, podle toho, co častěji používáte,“ tím nechává fantazii plně na vás a pokud zrovna nemáte náhodou nějakou tu raketu k dispozici, koncovka nože pomůže třeba k otevření vychlazeného piva. A to se s nadcházejícím létem hodí. A ne jen v létě, ale celoročně, co si budeme….

Tak akorát

Ale nepředbíhejme. Nůž na nás na obrázcích výrobce působil možná masivněji, než ve skutečnosti je a asi to je dobře. Ono ne každý je Rambo, potřebuje nůž s čepelí délky mačety. Naopak, šikovný nůž, který je tak akorát zastane mnohdy mnohem více práce. A zde to odpovídá. Délka čepele činí 110 milimetrů, celková délka nože pak 240 milimetrů. To vše při 3,5 milimetrové tloušťce. To i naznačuje, že s nožem se dělá skutečně příjemně a není sebemenší problém užití třeba i v kuchyni, u táboráku, na vandru. Nůž sice snese i drsné zacházení, není problém nasekat dříví pomocí takzvaného batoningu, kdy si druhým polenem pomáháte při rozštípnutí prvního, ale i velmi dobře se s ním krájí ovoce, maso, či zelenina.

V našem testu okusil nejen dřevo, ale i všemožnou zeleninu, včetně krájení cibule najemno. A může se to zdát jako prkotina, ale právě příjemná tloušťka nože umožňuje velmi precizní práci v kuchyni. zkrátka nůž není žádný klín, zarážka pod dveře, ale příjemný nástroj a pomocník. Jediné, co bych uvítal by byla možná o chlup masivnější rukojeť, ale zde upozorňuji, že nůž byl u nás v redakci celé dva měsíce (pardon posíláme výrobci, ale my raději pořádně, než fofrem) a za tu dobu prošel devíti páry rukou. Většině rukojeť sedla dobře. V mém případě až v taktických rukavicích, ale neberte mne vážně. Moje ruce připomínají lopaty…

Na boj jsou jiné nože

Nůž se ovládá velmi dobře v rozličných úchopech, někdy může lehce vadit zmíněná koncovka. Ale určení nože předpokládáme nebude pro přímý boj, leč to je nůž pro vojáky. Ale nůž bude zejména pomocník. Na výcviku, při střelbách ze zmíněného systému RBS-70, ale i při všech dalších dovednostech a potřebách. Co si budeme nalhávat, protiletadlovci nejsou přímo určeni pro boj muže proti muži, od toho jsou například výsadkáři a nebo speciálové. Pro ty výrobce nabízí nože Spelter, nebo dýku M500, která je odkazem na hrdiny II. světové války, vojáky Commandos. I tyto nože se nám možná podaří pro vás vyzkoušet a otestovat.

Co se týče dalších prvků, které běžný smrtelník asi zcela běžně nevyužije je vyfrézování série zářezů, které jsou v přesném měřítku vůči mapě 1:25 000. Tyto zářezy jasně indikují pozici nejdříve po 250 metrech do jednoho kilometru a následně až do pěti kilometrů. Pěkné, chytré, důmyslné a když zapomeneme na GPS v mobilech, nebo chytrých hodinkách, hola hej, skautíci, učte se starému dobrému navigování a pomozte si tímto nožem. Rozměrem je přímo předurčen pro mladou krev, nebo na tábornictví. A k tomu pak je i zbroušená hrana takzvaného choilu. Táborník, nebo voják zde může firesteelem rozdělat oheň. Ano, víme, maximálně na dvě sirky, ale co si budeme, že…

Co je vážně fajn je ocel. Speipner navíc v povrchové úpravě DLC, která tvrdostí připomíná diamant odolává všem činnostem opravdu dlouho. A přebroušení do jedovata je otázkou chvíle, ale samozřejmě to chce um. Rukojeť je tvořena z materiálu micarta, v ruce neklouže, ani když je nůž opravdu zaprasený, třeba od sádla, paštiky, nebo od sazí po výstřelu RBS-70 🙂 zde dáváme jedničku s hvězdičkou, protože mnohé nože jsou natolik designové, že výrobci zapomínají na to, aby nůž v ruce za žádných okolností nesjel. A kdyby se stalo, což pochybujeme, je zde pořád vybrání, které prstům zabrání přímému sjetí na čepel. A zdrsnění na těle nože funguje také skvěle. I zde má ANV M25 body k dobru.

A jak se nůž nosí? Kydexová pouzdra nejsou žádnou novinkou, ANV i zde sází na tuto zejména v armádách užívanou klasiku. Nůž sedí dobře za všech poloh, hlavou dolu, nahoru, prostě jakkoliv a to, že byl kydex udělán důmyslně dokládá to, že nůž za žádnou cenu nerachtá! Prostě až se budete blížit nepřátelským územím, budete rozkládat systém protivzdušné obrany, kydex nože zcela jistě nebude to, co by vás mohlo prozradit. A šikovná je dírka pro odtok bordelu, či nečistot. Nůž v základu je vybaven prvky pro zavěšení na taktickou vestu, nebo batoh pomocí molle, v základu je takzvaný dvojitý molle clip. Ty lze ale odšrubovat a použít jiný systém, třeba pro nošení na opasku, nebo prostě podle libosti. Možnostem se meze nekladou a na trhu je řešení celá řada. Nám molle zcela vyhovovalo, nůž šel nejčastěji na batoh.

Příjemný univerzál

A co říci na závěr? Hodně chválíme, to je pravda, ale opravdu si to tento nůž zaslouží. Jedním z důvodů je to, co opravdu zahřeje – Made in Czech republic na čepeli, druhým důvodem jsou rozměry, které prostě sedí, jsou zcela univerzální, příjemné. třetím je zpracování a čtvrtým použitá ocel a DLC povlak. Za nás – jde o univerzální kudlu, která hodně snese, ale je znát, že vznikala pro určitý důvod, kterým jsou vojáci ze Strakonic. Možná by nebylo od věci, kdyby výrobce ANV nabídl i řekněme civilnější verzi s jinou koncovkou, kam by šel opřít palec. Ale i tak je ovládání nože výborné. A možná by nebylo špatné nabídnout varianty zavěšení, tedy výběr buď molle klipy, nebo takzvaný teklok, který je pro nošení na opasku vhodnější. To jsou ale drobnosti a zároveň většina z nás, která se s kydexem setkala toto doma má, nebo si může běžně dokoupit.

Nůž zakoupíte u ANV, nebo dobrých prodejců za 4990 korun. Odkaz k výrobci a prodejci ZDE

Doplňkové parametry

Kategorie:ARMÁDNÍ / TAKTICKÉ NOŽE
Blade style:Drop Point
Lock type:Fixed blade
Materials:
Blade material:Sleipner
Blade hardness:60 HRC
Handle material:Micarta
Sheath material:Kydex
Colors:
Blade color:DLC
Handle color:Black
Sheath color:Black
Dimensions:
Overall lenght:240 mm / 9,5 inch
Lenght of blade:110 mm / 4,3 inch
Thickness of blade:3,5 mm / 0,2 inch
Weight of knife:145 g / 5 oz
Oficiální parametry výrobce. Zde by se hodila plná čeština, ale dobrá 🙂