Generální tajemník NATO Stoltenberg v Praze: Spojenci musí udržet podporu Ukrajině „tak dlouho, jak to bude nutné“

Ministři zahraničí NATO zakončili jednání v Praze neformálním zasedáním Severoatlantické rady. Na setkání, kterému předsedal generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, spojenci pokročili v přípravách na washingtonský summit v červenci a shodli se, že poskytování podpory Ukrajině by mělo zůstat hlavní prioritou.

V projevu po Radě generální tajemník řekl, že NATO převezme větší koordinační roli při poskytování vybavení a výcviku Ukrajině, přičemž řekl, že to „Kyjevu poskytne větší předvídatelnost a bude řešit okamžité i dlouhodobé potřeby“. Zdůraznil skutečnost, že „prakticky veškerá vojenská pomoc Ukrajině – 99 procent – ​​pochází od spojenců z NATO“ a potvrdil, že dává smysl, aby NATO v tomto úsilí hrálo „větší roli“. Generální tajemník rovněž navrhl víceletý finanční závazek pro Ukrajinu.
 
„Rusko musí pochopit, že nás nemůže čekat,“ řekl generální tajemník a zdůraznil skutečnost, že od úplné ruské invaze v roce 2022 „Spojenci poskytli Ukrajině vojenskou pomoc v hodnotě přibližně 40 miliard eur ročně.“ Stoltenberg zdůraznil, že v zájmu urychlení konce války musí členové NATO zachovat „alespoň“ současnou úroveň podpory Ukrajině „tak dlouho, jak to bude nutné“.