Nizozemsko přebírá velení mise NATO v Iráku

Generálporučík Lucas Schreurs z Nizozemska převzal velení mise NATO při ceremonii výměny velení v Bagdádu. Nahradí generálporučíka Josého Antonia Agüera Martíneze ze Španělska, který byl ve funkci od května 2023.

„Je ctí a výsadou pro Nizozemsko i pro mě osobně převzít velení mise NATO v Iráku,“ řekl generálporučík Schreurs. „Mottem mise je „budovat bezpečnost a zabezpečení společně“ z nějakého důvodu, a to je něco, v čem budeme pokračovat tím, že umožníme a povzbuzujeme naše poradce, aby i nadále poskytovali rady a pomoc potřebám našich iráckých partnerů.

Odcházející velitel, generálporučík Agüero Martínez, řekl, že poradci NATO jsou jádrem mise: „Mají specifické znalosti a zkušenosti potřebné pro jejich úkol. Jsou součástí iráckých institucí a pravidelně komunikují se svými protějšky. Vědí, co potřebují, a vědí, jakou podporu jim NATO může poskytnout.

Mise NATO Irák, která byla založena v Bagdádu v říjnu 2018, je nebojová poradní mise pro budování kapacit. Pomáhá Iráku při budování udržitelnějších, transparentnějších, inkluzívnějších a účinnějších bezpečnostních institucí a sil. To pomáhá budovat stabilitu v jejich zemi, bojovat proti terorismu a zabránit návratu ISIS/Daesh. Činnost mise NATO Irák je prováděna se souhlasem irácké vlády a plně respektuje iráckou suverenitu a územní celistvost. 

Mise NATO Irák je konkrétní ukázkou připravenosti NATO poskytnout 360stupňový přístup k naší sdílené bezpečnosti.