Prak je přežitek? Český výrobce dokazuje opak

Přesto, že prak není plnotučnou zbraní ve srovnání s palnými zbraněmi, zaznamenali praky v poslední dekádě výrazný vývoj. Prak už není hračkou určenou dětem, ale je to lovecká a sportovní střelná zbraň umožňující přesnou střelbu. V určitém smyslu lze říci, že praky jsou nejlevnější střelecký sport současnosti.

Nejen, že se zcela změnilo hlavní médium praku, a to takzvaná guma. Moderní praky jsou bez výjimky osazeny plochý latexem, jehož schopnost se smrštit je mnohonásobně vyšší, než tomu bylo u čtvercových pryžových gum v minulosti. Tato schopnost dává střele násobně vyšší rychlost, za zachování nízkého odporu nátahu. Plochá latexová guma se natáhne až na sedmi násobek své původní délky. V momentě výstřelu se latex o tuto vzdálenost smrští a dává střele rychlost přes 120 m/s (v závislosti na hmotnosti střely atp.).

Odpor nátahu, lidově řečeno „to jak moc se střelec nadře“, je dalším faktorem zlepšujícím schopnost opakovaně a přesně zasahovat cíl. V tomto ohledu však moderní praky změnili svou konstrukci a také způsob použití. Nejde již instinktivní střelbu bez míření, ale o mířenou střelbu pře mechanické mířidlo na těle praku. Systém míření TTF umožňuje střelci přesně opakovat shodný pohyb a míření na různé vzdálenosti. Jde o obdobu mířidel palných zbraní, jejíž ovládání se střelec naučí velmi rychle. Tento rychlý pokrok tak dává mnohem větší možnosti využití praku a není tak již určen pouze úzké skupině nadšenců.

Moderní prak se systémem mířeni TTF a výkonnou latexovou gumou tak spojuje dva základní požadavky na efektivitu. Jsou to přesnost, díky možnosti míření, kterou se snadno naučí každý. A také vysokou energii střely, která byla v minulosti u praků de facto nedosažitelná. Moderní prak tak snadno překoná energii střely 25 joule. Momentální zdokumentovaný rekord je však 138 joule. Energii střely lze totiž na takové praku snadno dimenzovat snadnou změnou síly gumy (volnou rozměru guma a tloušťkou latexu) a také správnou hmotnosti střely (ocelové nebo olověné kuličky).

S takto výkonným prakem lze reálně lovit malou zvěř. A ve všech ohledech již nejde o dětskou hračku. V některých zemích Evropy, jakou je (paradoxně) Velká Británie, je dokonce lov prakem legální. Prakem se zde loví invazivní druhy veverek, přemnožení divocí králíci nebo holub hřivnáč. Nejde tedy jen o teoretické možnosti, ale existující praxi a zkušenosti s použitím praku. Přesto, že v České republice by taková aktivita byla hodnocena jako trestný čin pytláctví, je vhodné znát možnosti moderních zbraní. Obzvlášť těch méně nápadných nebo známých.

Moderním prakem lze také snadno vystřelovat různá závaží, a jsou využívány v arboristice pro vystřelení lana do koruny stromů. Stejně tak lze takovým prakem zakrmovat ryby na vzdálenosti přes 100 m. Využití výkonného, malého praku který se vejde do kapsy, je skutečně mnoho. Využití praku si tak může najít v oborech příbuzných bushcraftu, výuce technik přežité a improvizovaného lovu atp.

V neposlední řadě je střelba prakem soutěžní disciplínou. Ne náhodou jsou v ní Češi velmi úspěšní a tradice sportovní střelby u nás sahá více než tři desetiletí zpět. Česká republika má v tomto sportu několik vícemistrů Evropy a vítězů mnoha mezinárodních soutěží. Obvykle se střílí na terč o velikosti 4 až 6 cm, a vzdálenost 10, 15 nebo 25 m. To odpovídá i na otázku, na jakou vzdálenost lze prakem stabilně zasahovat cíl.

Praky, které publikujeme zakoupíte u www.hunting-catapults.cz