Ukrajina naléhavě potřebuje protivzdušnou obranu, říká šéf NATO

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg se zúčastnil zasedání Rady pro zahraniční věci Evropské unie s ministry obrany EU, aby projednali pokračující podporu Ukrajině a potřebu zvýšit produkci obrany.

„NATO a Evropská unie velmi úzce spolupracovaly na poskytnutí bezprecedentní vojenské, ekonomické a finanční podpory Ukrajině,“ řekl Stoltenberg. Zdůraznil potřebu urychlit dodávky „munice, systémů protivzdušné obrany, a zejména těch nejpokročilejších, systémů Patriot“.

Před washingtonským summitem NATO pracuje na plánech další koordinace poskytování vybavení a výcviku, podpořených finančním příslibem. Stoltenberg zdůraznil potřebu „předcházet mezerám a zpožděním, jak jsme byli nedávno svědky“, a důležitost poskytování „předvídatelné a zodpovědné podpory na dlouhou trať“, aby Ukrajina mohla zvítězit jako suverénní, nezávislý národ.

Stoltenberg dodal, že NATO „úzce spolupracuje s transatlantickou obrannou průmyslovou základnou na zvýšení výroby“, a to jak na podporu Ukrajiny, tak na vlastní zásoby spojenců.