Rakouský plukovník o tancích, ale i dronech na soudobém bojišti

Některé systémy přinášejí revoluci ve válčení – jiné byly neprávem odepsány jako zastaralé: drony jsou považovány za nové, tanky jako stálí „hráči“ na moderním bojišti. Vojenský expert plukovník Markus Reisner odpovídá na palčivé otázky.

1. Tanková zbraň je na moderním bojišti zpochybňována zejména malými, levnými FPV kamikadze drony. Jaká jsou v současnosti nejúspěšnější obranná opatření?

Zde lze v zásadě rozlišovat aktivní a pasivní obranné systémy. Mezi aktivní systémy patří: interferenční systémy různého výkonu a různých frekvenčních rozsahů, které jsou přenášeny v elektromagnetickém poli. Kromě toho existují pasivní obranná opatření, jako jsou: B: improvizované konstrukční výztuhy, jako jsou ocelové příhradové konstrukce („kope klec“ nebo „turtle tank“) a také reaktivní pancíř, který funguje i na FPV dronech. Většina ztrát tanků ve válce na Ukrajině je způsobena minami, následuje dělostřelectvo a přímá palba z protitankových řízených střel. Ztráty z FPV dronů však od roku 2023 neustále rostly. Vezměte prosím na vědomí, že vždy uvidíte pouze úspěšná videa FPV!

2. Která obranná opatření jsou v blízké budoucnosti nejslibnější? Jak by se měly hodnotit bezpilotní zbraňové stanice, které s sebou již nosí moderní tanky? Lze je upgradovat na obranné systémy proti dronům na blízko?

Klíčová je zde kombinace různých aktivních a pasivních systémů. Aktivní opatření: kombinované (pokrývající různá FQ pásma) nesené systémy rušící elektromagnetické pole různého výkonu a také obranné systémy krátkého dosahu (analogické k izraelskému systému „Trophy“). Mezi pasivní opatření patří: improvizovaná konstrukční zesílení (ocelové příhradové konstrukce různých typů a funkcí), reaktivní pancéřování a podpůrná vozidla s obrannými systémy krátkého dosahu (včetně hvězdných systémů, zejména proti dronům typu „Lancet“). 

3. Rusko má distanční systém aktivní ochrany (APS) pro tanky. Používá se tento systém na Ukrajině? Dokáže se APS bránit proti dronům?

Ruské ozbrojené síly příležitostně používají Arena-M. To je obecně vhodné i pro použití proti FPV dronům. V současné době však nelze pozorovat široké použití systémů APS. Důvody jsou pravděpodobně různé. Patří mezi ně: vysoké náklady, obtížné opravy a zásobování, nevyzrálé technické podmínky a nedostatek výcviku posádek.

4. Co se zdá být důvodem, proč Rusko nevyrábí sériově svůj nejmodernější tank T-14 Armata?

V tuto chvíli je veškeré úsilí zaměřeno na zjednodušenou sériovou výrobu osvědčených modelů, jako jsou T-72B3M a B3. Navíc je tu oprava skutečně již vyřazených modelů. Předpokládá se, že Rusko může k opravám využít potenciál kolem 16 000 hlavních bojových tanků. Z toho asi 20 % lze poměrně snadno opravit. Těmto snahám je v tuto chvíli vše podřízeno ruským obranným průmyslem.

5. Je Rusko v současnosti schopno kompenzovat nedávné ztráty tanků zaznamenané od 1. ledna tohoto roku přílivem nových nebo modernizovaných tanků?

Při současném tempu výroby a oprav téměř 1000 bitevních tanků ročně, z toho 200 nových a 800 opravovaných, je Rusko schopno vydržet současnou ztrátovost bez omezení ještě minimálně dva až tři roky. K 11. květnu 2024 je ztraceno 3005 ruských tanků oproti celkem 815 ukrajinským. Poměr 3,7:1
Vojenská norma vyžaduje při útoku na připraveného nepřítele poměr 4:1. V tuto chvíli analytici předpokládají, že na Ukrajině je v provozu asi 3000 ruských bojových tanků. Dalších 400 je dostupných také v oblasti severně od Charkiv.

6. Rusko v současné době testuje improvizované brnění zvané Turtle Tank. Tank je opět téměř celý pokrytý svařovaným pancířem připomínajícím chatrč. Jak tento vývoj hodnotíte?

Tento vývoj se zrodil z nutnosti a představuje úspěšný ruský pokus chránit se před použitím FPV dronů. Tank je však efektivně degradován na „útočnou zbraň“. Ztrácí pohyblivost a palebnou sílu. Takto přestavěné hlavní bitevní tanky jsou obvykle vybaveny systémem odminování, a proto obvykle představují hlavu útočného prvku v takové operaci jsou primárním cílem.

7. Tanky, které dnes vidíme v provozu na Ukrajině, jsou navrženy v 70. letech minulého století. Primárně byly navrženy tak, aby mohly bojovat proti jiným tankům. V této roli ji dnes najdeme jen zřídka. Jaká je nová role tanků na Ukrajině?

V opotřebovací válce, která v současnosti na Ukrajině panuje, v současnosti chybí rozsáhlé manévry mechanizovaných jednotek. Jakékoli velké nasazení z obou stran je detekováno průzkumnými drony a to okamžitě vede k hromadnému použití FPV dronů nebo dělostřelectva. Tank tedy v současnosti funguje především jako podpůrná zbraň pro pěchotu. Ve smíšených četách až po útočné skupiny o velikosti roty dochází k pokusům zmocnit se a držet území. Hlavní bojový tank zde funguje jako průlomová a palebná podpůrná platforma.

8. Pozoruhodným vývojem je použití na ruské straně čínského Desertcrossu, malého a lehkého terénního vozidla, které však nenabízí žádnou ochranu. Vozidlo není ani pokryto plechem, a přesto vidíme útoky pomocí tohoto zařízení. Dochází ruské straně obrněná vozidla? Nebo co stojí za používáním Desertcrossu?

Zde je pokus o využití vysoké mobility na rozdíl od silného pancíře při přesunu/shození pěchoty. To představuje nouzové řešení a při včasném odhalení obvykle vede ke zničení nasazené čety. Pokud je však jednotka dostatečně rychlá a jedná neodhaleně, může být operace úspěšná. Podobné bojové techniky a taktiky jsou implementovány také u motocyklů. I zde je cílem jednat překvapivě a rychle, než obránce podnikne protiopatření. Taková taktika částečně pochází z druhé světové války.

9. V oblasti létání s drony došlo v posledních dvou letech k prudkému rozvoji. Na druhou stranu, jaký je vývoj bezpilotních pozemních prostředků Hrají pozemní drony roli ve válce na Ukrajině?

Jejich role se neustále zvyšuje. Jsou zvláště vhodné jako podpůrný prvek pro průzkum a průzkum. Pokud je úsek identifikován jako méně opevněný nebo jen stěží bráněný pomocí pozemního robota bez posádky, je možné přidat systémy s posádkou. Pokud dojde k masivní obranné reakci, ztratí se pouze robot, ale ne vojáci.

10. Jak bude vypadat tank budoucnosti? Bude tank, jak ho známe dnes, ještě existovat? Budou i za 10 let existovat vysoce rozvinuté technologické národy, které budou stavět tanky s lidskou posádkou?

Role tanku zůstane v budoucnu nezměněna až do odvolání. Je vybavena vysokou palebnou silou, pohyblivostí a pancířem a je zvláště vhodná pro silné ovládnutí útočného cíle. Aby byly zachovány tyto schopnosti a bylo možné čelit hrozbě, kterou představují kamikadze drony, musí být do budoucna výrazně zlepšena vlastní ochrana bitevního tanku. Prostřednictvím palubních aktivních a pasivních obranných systémů, jakož i prostřednictvím doprovodných nosičů schopností, například: systémy protivzdušné obrany krátkého dosahu a rušící systémy.