Rakousko zkouší dobrovolnou vojenskou službu pro ženy

Model „dobrovolné základní vojenské služby“ pro ženy začal v Rakousku před rokem. Cílem projektu bylo umožnit ženám nízkoprahový přístup k ozbrojeným silám. A povedlo se?

V současné době je ve službě celkem 755 vojákyň. 257 žen přihlášeno k „dobrovolné vojenské službě“; Z toho již bylo povoláno 143 žen.

ZVYŠOVÁNÍ PODÍLU ŽEN

„Jedním z cílů našeho resortu je zvýšit podíl žen, a zejména vojákyň, v rakouských ozbrojených silách. A to se nám podařilo! Zavedením dobrovolné základní vojenské služby se nám podařilo zvýšit podíl vojákyň na pět procent, takže máme nejvyšší úroveň od roku 1998. Toto opatření nejen posiluje početní stav našeho oddělení, ale také ukazuje, že naše inovativní projekty mají dopad. Budeme pokračovat v naší cestě k integrovat ještě více žen do ministerstva a zvýšit podíl vojákyň v ozbrojených silách,“ uvedla ministryně obrany Klaudia Tannerová.

DOBROVOLNÁ VOJENSKÁ SLUŽBA

„Dobrovolná základní vojenská služba“ umožňuje od 1. dubna 2023 ženám bez dalších závazků poznat ozbrojené síly a rozhodnout se stát vojáky během šesti měsíců. Dříve mohly vojačky vstoupit do kádrové kariéry pouze jako důstojnice nebo poddůstojnice přímo prostřednictvím své vlastní zkoušky způsobilosti. Nejprve museli absolvovat zkoušku způsobilosti a poté výcvik kádrových kandidátů.

Projekt „Dobrovolná vojenská služba pro ženy“ jim dává možnost se po dobu šesti měsíců rozhodnout, zda jsou psychicky i fyzicky ochotny stát se vojáky. Povolání vojáka se stává pro ženy ještě atraktivnějším prostřednictvím probíhajících opatření, jako je Den dívek, mentoring vojáků a možnosti péče o děti.

Ministryně obrany Klaudia Tannerová: „Zavedením dobrovolné základní vojenské služby se nám podařilo zvýšit podíl vojákyň na pět procent, což je nejvyšší úroveň od roku 1998.“