V Náměšti se uskutečnilo ojedinělé setkání služebních psů

Už počtrnácté se v ČR uskutečnil společný kondiční a zdokonalovací výcvik českých a zahraničních služebních psů a jejich psovodů Vojenské policie, Policie ČR, Celní správy a dalších bezpečnostních složek. Letos se jich v Náměšti nad Oslavou sešlo na sedm desítek. Na programu bylo množství reálných situací – včetně zásahu proti ozbrojeným pachatelům, vyhledání výbušnin či drog nebo let vrtulníkem s následným zadržením nebezpečné osoby.

Unikátního výcviku se letos zúčastnilo 62 psovodů a 71 psů Vojenské policie, Armády ČR, Hradní stráže, Vězeňské služby, Celní správy, Policie ČR a Městské policie Praha. Nechyběli zahraniční zástupci ze Slovenska, Polska a Belgie.

Podle Vojenské policie, jež výcvik každoročně organizuje, jde o zcela unikátní možnost sdílet zkušenosti a porovnat metodiky služebních psů z různých složek a států: „Vedle navázání osobních kontaktů je jedním z největších přínosů možnost srovnat si metodiky výcviku psů a předat si zkušenosti z praktického nasazení,“ říká major František Hanslík, hlavní kynolog Vojenské policie. Výcvik psa je podle něj natolik složitý, že existuje mnoho postupů, metodik a výcvikových pomůcek, s nimiž psovodi pracují. „Taková setkání představují jedinečnou možnost ukázat, jak a proč kdo cvičí právě touto zvolenou metodikou, jakou volí taktiku, a získané zkušenosti následně implementovat.“

Program výcviku se lišil podle kategorie psa: hlídkoví měli za úkol nalézt a zadržet podezřelé osoby, součástí byl i trénink poslušnosti a ovladatelnosti. „Měli jsme tu různé modelové situace, kdy psi museli nalézt a zadržet nebezpečného pachatele trestné činnosti nebo osoby, které neoprávněně vnikly do střeženého objektu, narušovaly pořádek nebo prováděly různé výtržnosti. Ve většině případů šlo přitom o ozbrojené pachatele, kdy psi nejenže museli splnit daný úkol, ale současně i svého psovoda ochránit,“ upřesnil praporčík Martin Pech, hlavní instruktor kynologického výcviku u Vojenské policie.

Psi, jež se specializují na vyhledávání výbušnin, drog a zbraní pak předváděli například prohledávání vozidel, zavazadel či venkovních prostor. Se svými psovody si také vyzkoušeli let vrtulníkem, který podle Pecha snášejí většinou překvapivě velmi dobře. „Pes se na let vrtulníkem samozřejmě musí připravit. V první fázi si ho nejprve prohlédne s vypnutým motorem, několikrát se svým psovodem nastoupí a vystoupí. Pilot pak vrtulník nastartuje a zvířata si přivykají na hluk rotorů a poryvy větru. Jakmile víme, že to zvládne, opět si nastoupí na palubu a vystoupí. V závěru se s ním krátce proletíme a pilot nás vždy trochu pohoupá,“ říká a dodává, že někteří psovodi používají pro psy ochranné pomůcky, jako jsou brýle a sluchátka. Po přistání speciální psi vystoupí a vyrazí k dalšími výcviku, hlídkoví provádí zadržení nebezpečného pachatele přímo z paluby vrtulníku.

Organizátoři se pro každý ročník cvičení snaží vymyslet něco nového a zajímavého, kostra osvědčeného a zavedeného programu ale zůstává stejná. „Samozřejmě že v plánu výcviku myslíme i na rozdíly mezi mladými začínajícími psy a staršími, zkušenými. Není to ale nic jednoduchého: Tyto „pány profesory“ už jen tak nic nedokáže vyvést z míry,“ uzavírá s úsměvem major Hanslík.