Čeští vojáci v Lotyšsku chrání cvičně prvky protiletadlové obrany

Ochranu protivzdušné obrany a prvku elektronického boje obstarali na nedávném cvičení Ares Strike čeští vojáci z Náměště a Opavy, kteří od ledna působí v alianční misi předsunuté přítomnosti v Lotyšsku. Několikadenní výcvik se uskutečnil ve vojenském prostoru u města Ādaži.

V čtyřtisícovém kontingentu lotyšské mise eFP (enhanced Forward Presence) je kromě Čechů zastoupeno dalších 11 národů. Zhruba šedesátičlennou českou jednotku tvoří vojáci 22. základny vrtulníkového letectva a 532. praporu elektronického boje. V Pobaltí jsou součástí roty, kde spolupracují s kanadskými, španělskými, italskými, slovinskými, makedonskými a černohorskými kolegy.

Během cvičení Ares Strike, které proběhlo na přelomu ledna a února, se trénovala společná koordinace při útoku.

„Úkolem české jednotky zde je zajištění ochrany a obrany vnějšího a vnitřního perimetru základny, ochrany doprovodů konvojů, hlavních a záložních míst velení mise. Během cvičení jsme měli za úkol ochranu protivzdušné obrany a prvku elektronického boje,“ upřesnil velitel major M. P.

Protože je český tým součástí průzkumného prvku, do prostoru vyjížděl jako první. Podle velitele šlo o první příležitost Čechů, kdy mohli spojencům ukázat, na co se rok připravovali. „Cíle jsme zabezpečovali rozmístěním do linie nebo kruhové obrany kolem prvku, jenž měl být chráněn proti pozemnímu útoku. Nasadili jsme naše lehká obrněná vozidla Iveco, těžké a lehké kulomety, RPG a podvěsné granátomety,“ upřesnil.

Během cvičení byly jednotky vystaveny široké škále incidentů, které simulovaly různé typy útoků. „Šlo nejen o praktický trénink, tato fáze nám umožnila lépe porozumět taktikám a strategiím ostatních spojenců,“ sdělil poručík R. F. 

Zatímco v České republice náměšťská jednotka Force Protection zajišťuje ochranu leteckého personálu a techniky vrtulníkové základny, zde se při cvičeních zaměřuje na odstrašení a kolektivní obranu ve spolupráci s ostatními národy. Přínosem pro jednotku je dle velitele využívání techniky, s níž doma nepracují.