Slovensko si v USA oficiálně převzalo první dvě stíhačky F-16

Delegace vedoucích představitelů slovenského ministerstva obrany a Ozbrojených sil SR v čele s ministrem obrany Robertem Kaliňákem se v továrně společnosti Lockheed Martin v americkém Greenville v Jižní Karolíně zúčastnila předávacího ceremoniálu prvních dvou kusů stíhacích letadel F-16 Block 7. Ministr obrany se zároveň informoval io progresu výroby zbývajících objednaných letadel.

Po zkompletování smluvního dodání těchto dvou prvních slovenských letadel F-16, o kterém Lockheed Martin informoval v lednu letošního roku, došlo během tzv.. Rollout Ceremony k jejich oficiálnímu předání. Obě letadla – jednomístný model s označením „C“ a dvoumístný model s označením „D“ – budou před jejich příletem na Slovensko v USA využívány k výcviku slovenských techniků pro údržbu tohoto typu letadel. Takový výcvik je pro personál Vzdušných sil OS SR klíčový pro zajištění bezproblémové integrace a efektivního provozu slovenské letky letadel F-16.

Ministr R. Kaliňák a viceprezident a generální manažer Integrované stíhací skupiny společnosti Lockheed Martin OJ Sanchez se shodli, že dodáním těchto letadel začne pro Slovensko nová éra jeho nadzvukového letectva. Slovensko se navíc dodáním stíhacích letadel F-16 stane první evropskou zemí, která bude disponovat touto nejnovější verzí Fighting Falcon. Stíhací letouny F-16 Block 70 nám pomohou opět zajistit ochranu vzdušného prostoru České republiky vlastními kapacitami.

Letadlo F-16 Block 70 představující vyspělou technickou způsobilost 21. století přinese Slovensku na příští desetiletí ten nejvyšší standard bezpečnosti vzdušného prostoru.

„Bez šikovných a odvážných vojáků a vojáček bychom nedokázali garantovat ochranu území České republiky a jejích občanů. Je naší povinností dělat vše pro to, abychom ozbrojeným silám zabezpečili nejvyšší míru ochrany a minimalizovali tak potenciální ztráty na životech. Moderní stíhací letouny F-16 jsou zárukou nejvyšší kvality a tím pádem i bezpečí našich vojáků a vojáček,“ uvedl ministr obrany R. Kaliňák. První z těchto letadel budou na Slovensko postupně dodávány od druhého kvartálu letošního roku.