25. protiletadlový raketový pluk testuje systém SPYDER

Vojáci Armády České republiky nezahálejí a připravují se na přezbrojení. Nedávno je pracovní povinnosti zavedli do Izraele, kde měli možnost se blíže seznámit se systémem SPYDER. Vojáci 25. protiletadlového raketového pluku se tak seznamují s technikou, která střeží i Izrael.

Vůbec poprvé v této fázi projektu PLK SHORAD, tedy před vojskovými zkouškami, měli budoucí instruktoři možnost se podrobně podívat na jednotlivé části systému a důkladně si jej „osahat“.

„Je velmi důležité pochopit princip fungování nové techniky, než se dokončí matice výcviku a nastane hlavní fáze přípravy budoucích specialistů. Generačně je technika mnohem dál a je potřeba mimo jiné přestat srovnávat systém SPYDER s bývalým 2K12 KUB. Je tedy nutná i změna myšlení,“ uvedl podplukovník Jaroslav Sekanina – velitel 251. protiletadlového oddílu, který bude přezbrojen na systém SPYDER.

Školení instruktorů je plánováno v druhé polovině roku 2024. „Je nutné vsadit na mladou generaci a dobře vybrat personál, zejména instruktory, kteří budou nositeli know-how na další dekádu,“ dodal velitel oddílu.

Zdroj: 25. plrb