Polsko má 17000 žen v uniformě

Nejprve bych vám chtěl jménem polského státu poděkovat za to, že jste se rozhodli sloužit své vlasti, že jste s hrdostí nosili uniformu vojáka polské armády, že jste v různých složkách ozbrojených sil, že sloužíte v Polsku i v zahraničí. Pomáháte, bráníte, jednáte, kde je potřeba. Jsme na vás velmi hrdí a já vám za to velmi děkuji, řekl místopředseda vlády W. Kosiniak-Kamysz při setkání se ženami sloužícími v polské armádě.

19. března letošního roku ve Varšavě se náčelník Ministerstva národní obrany zúčastnil jednání Rady pro vojenskou službu žen na Ministerstvu národní obrany a zmocněnců pro vojenskou službu žen v Polské armádě.

– Děkuji moc za pozvání. Je to pro mě velká čest a vyznamenání a poprvé od doby, kdy jsem ministrem národní obrany, mám pocit, že se setkávám s lidmi, kteří často prošli velmi složitou cestou tam, kde jsou dnes. . 13 procent žen v polské armádě, 17 000 vojáků. Každý čtvrtý, kdo se účastní dobrovolné povinné vojenské služby, je žena. To jsou čísla, která popisují, jak se polská armáda změnila za 25 let od vstupu Polska do NATO. Mnoho žen vstoupilo do armády. To je výzva a závazek. Určitě máme ještě hodně práce. Pro každého je vhodné místo, vhodný úkol přizpůsobený jeho schopnostem. Existují rozdíly, ale rozdíly nejsou negativní. Rozdíly jsou pozitivní a přirozené. Vyplývají z biologických podmínek a také z našeho odhodlání a schopností. Spojení pracovního a rodinného života. To je přirozené a žádoucí,“ řekl šéf ministerstva národní obrany.

Údaje k 1. březnu 2024 ukazují, že v polské armádě profesionálně slouží 17 334 žen. Ženy slouží ve všech sborech a všech odvětvích ozbrojených sil. Vojačky si dobře vedou ve velitelských, technických, lékařských a vzdělávacích funkcích i jako řadové vojáky.

– Zavedeme vojenskou rodinnou kartu, která nabídne slevy pro vojenské rodiny, abychom ocenili naše manžele, naše děti, naše rodiče, kteří pracují na tom, abychom mohli sloužit. Chtěl bych mluvit o věcech, na které se ve svém funkčním období zaměřuji. Za prvé, individuální vybavení vojáka. Musí být přizpůsobena potřebám žen i mužů. Musí brát v úvahu všechny tyto potřeby. Musí být pohodlné, nejkvalitnější a přizpůsobené potřebám a činnostem, které vykonáváte. Druhou otázkou je zvyšování kvalifikace a řízení. Žádám vás, abyste byli připraveni vykonávat nejen svou dosavadní službu, ale také velet. Plnit nejdůležitější funkce v polské armádě. Podle mě je to po 25 letech členství v NATO prostě přirozené,“ poznamenal místopředseda vlády.

Rok 2024 je výjimečný, protože Rada slaví 25. výročí svého založení. Náplň činnosti Rady pro vojenskou službu žen při Ministerstvu národní obrany je založena především na identifikaci faktorů ovlivňujících vojenskou službu žen. Tedy neustálé zlepšování podmínek pro výkon služby žen, odstraňování genderově diskriminačního chování a provádění vzdělávacích aktivit zaměřených na vyrovnání rozvojových příležitostí žen ve vojenském prostředí.

***

Rada pro vojenskou službu žen je poradním a poradním orgánem ministra národní obrany zřízeným pro potřeby činnosti v oblasti vojenské služby žen. Rada byla založena v listopadu 1999. Vznik Rady úzce souvisí se vstupem do Severoatlantické aliance v roce 1999, který polské armádě uložil určité povinnosti v oblasti žen, míru a bezpečnosti, které jsou realizovány v souladu s předpokladem: zvýšení počtu žen v polských ozbrojených silách; poskytování širšího spektra pozic zastávaných ženami, včetně rozhodovacích pozic na různých úrovních velení; větší účast žen v zahraničních misích, zejména souvisejících s udržováním míru a bezpečnosti v oblastech zasažených ozbrojenými konflikty.