Ukrajina si vybojuje zpět svojí svobodu, říká slovenský ministr obrany Jaroslav Naď a posílá na Ukrajinu další houfnice Zuzana 2

Ministr obrany Slovenské republiky Jaroslav Naď se připojil k online zasedání Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny. Tématem jednání ve formátu ministrů obrany byla aktuální situace na bojišti a potřeby Ukrajiny v oblasti poskytování materiální pomoci. Tu posílá i Slovensko. Aktuálně dodává na Ukrajinu osm houfnic Zuzana 2 a dalších šestnáct jich pro Ukrajinu vyrábí tamní, státní podnik Konštrukta-Defence.

Vedoucí představitelé rovněž jednali o pokroku ve výcviku ukrajinských ozbrojených sil a o iniciativách na podporu výrobních kapacit společností obranného průmyslu s cílem posílit jejich schopnosti podporovat obranné úsilí Ukrajiny.

„Ukrajinci jsou mimořádně odhodlaní vrátit do své země mír. Budeme jim v tom nadále pomáhat materiálně, humanitárně i vojensky, protože podpora práva na obranu suverénní a svobodné Ukrajiny je výrazem hodnot mezinárodního společenství, jehož jsme součástí,“ uvedl ministr obrany Slovenské republiky Jaroslav Naď. „Pokud někdo před několika měsíci tvrdil, že pomoc Ukrajině nemá smysl, posledních několik týdnů, které přinesly významné osvobození několika okupovaných měst, dokazuje, jak moc se mýlil. Ukrajina získá zpět svou svobodu,“ zdůraznil šéf slovenského ministerstva obrany.

Takzvaná kontaktní skupina pro podporu Ukrajiny byla založena 26. dubna 2022 v rámci prvního setkání více než 40 států na toto téma, které se konalo z iniciativy Spojených států na letecké základně Ramstein v Německu. Skupina se má scházet pravidelně. Současné setkání bylo již sedmým v tomto formátu.

Autor: MOSR

Foto: Konštrukta-Defence a MOSR