O servis poškozené techniky z bojů na Ukrajině se postará státní podnik VOP

Státní podnik VOP CZ a ukrajinský státní koncern Ukroboronprom uzavřely v pondělí 6. února Memorandum o porozumění v oblasti oprav obrněných vozidel. Novojičínská zbrojovka, jejímž zřizovatelem je Ministerstvo obrany, se zabývá především opravami vojenské techniky a strojírenskou výrobou. Firma by se měla rovněž podílet na kompletaci nových BVP.

„Jsme rádi za výsledek těchto jednání a jsme připraveni aktivně se zapojit do pomoci obrany Ukrajiny,“ řekl bezprostředně po podpisu memoranda ředitel VOP CZ Marek Špok.

Spolu s ním dokument podepsal také ředitel Agentury pro mezivládní obrannou spolupráci (AMOS) Aleš Vytečka. AMOS působí jako koordinátor české části obranně-průmyslového klastru, jehož vznik schválili vloni na podzim český premiér Petr Fiala a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Memorandum o porozumění mezi VOP CZ a Ukroboronprom je prvním hmatatelným výsledkem klastru, který má za cíl vytvářet nové česko-ukrajinské společné podniky s cílem navýšení produkce vojenského materiálu pro potřeby ozbrojených sil Ukrajiny. Spolupráce se má týkat nejen oblasti těžké techniky, ale rovněž malorážové a velkorážové munice, letectví, radarů, raketometů či vesmírných a satelitních technologií.

„Předmětem memoranda je bilaterální spolupráce na opravách těžké techniky, obsahuje rovněž konkrétní plán a harmonogram realizace oprav či zajištění náhradních dílů,“ upřesnil Aleš Vytečka s tím, že opravy ukrajinských obrněných vozidel budou probíhat v České republice.

Nad rámec podpisu memoranda se na Ukrajině uskutečnila řada dalších jednání. ČR patří k nejaktivnějším podporovatelům Ukrajiny v oblasti dodávek vojenské techniky a obranně-průmyslové spolupráce. To vše by se podle Vytečky bez osobních kontaktů a pravidelných cest do regionu neobešlo. „I proto delegace ministerstev obrany a zahraničních věcí čítala i zástupce sedmi českých firem, které několik dnů jednaly o zcela konkrétních projektech,“ prozradil.

  • VOP CZ, s.p. je podnik v plném vlastnictví Ministerstva obrany ČR a profiluje se v oblasti vojenské techniky, strojírenské výroby a vývoje. Založen byl v roce 1946. Dnes zaměstnává přes 600 zaměstnanců. 
  • Patří k nejvýznamnějším výrobcům a poskytovatelům oprav, modernizací a servisu v oblasti obrany a bezpečnosti v České republice.
  • Vytváří podmínky k posílení své pozice integrátora a dodavatele moderních vojenských zařízení a systémů převážně pro Armádu ČR a bezpečnostní složky státu.
  • V období 1997-2001 podnik opravil a modernizoval celkem 350 ks BVP-1 na verzi Pbv 501 pro švédské ministerstvo obrany.
  • Úspěšně modernizoval 30 tanků na verzi T-72M4 CZ.
  • V letech 2009 až 2013 vyvinul a vyrobil 107 kolových bojových vozidel pěchoty PANDUR II 8×8 – CZ včetně průzkumné, zdravotnické ženijní a velitelské verze nebo verze pro průzkumnou misi v Afghánistánu.
  • Významným projektem byla výroba více než 400 obrněných kabin pro společnost NIMR Automotive ze Spojených arabských emirátů.
  • VOP CZ vyvinula i vlastní autonomní pozemní robotickou platformu TAROS, která byla v roce 2020 zavedena do Armády ČR. 
  • V současné době dodává do Armády ČR modernizovanou verzi CAPL (cisternový automobil – plnič letadel), který slouží jako plnič pohonných hmot do všech typů techniky vzdušných sil NATO.