Generálporučík Piotr Błazeusz z Polska se stal velitelem Eurocorps

Władysław Kosiniak – Kamysz, místopředseda vlády, ministr národní obrany, k 29. březnu letošního roku. , jmenoval velitelem Eurocorps dosavadního prvního zástupce náčelníka Generálního štábu Polské armády generálporučíka Piotra Błazeusze.

Eurocorps je mnohonárodní velitelství rychlé reakce se sídlem ve Štrasburku. Síly přidělené mnohonárodnímu velení mohou být použity v operacích pod záštitou Evropské unie, NATO a Organizace spojených národů – včetně humanitárních a záchranných misí a misí k obnovení a udržení míru. Eurocorps zahájil činnost v roce 1993. V roce 2022 se Polsko změnilo z přidružené země na jednu z rámcových zemí – což ovlivnilo strukturu a úkoly tohoto mnohonárodního velení.

Generálporučík Piotr Błazeusz zahájil vojenskou službu na Vojenské technické univerzitě ve Varšavě, kde byl v roce 1994 povýšen do hodnosti podporučíka. Na svou první pozici velitele útočné čety nastoupil v roce 1996 u 10. útočného praporu 6. útočné brigády. Poté působil jako specialista NATO na sekretariátu státního tajemníka Ministerstva národní obrany. Následná oficiální místa zahrnovala zástupce přidělence obrany ve Washingtonu, vedoucího specialistu Ředitelství strategického plánování P-5 Generálního štábu polské armády a ředitele sekretariátu ministra národní obrany. 

V roce 2007 byl jmenován vedoucím Centra velení Operačního velitelství polských ozbrojených sil a poté vykonával funkce vedoucího výcviku 1. mechanizované divize v Legionowu. Dne 15. srpna 2009 byl jako velitel 15. mechanizované brigády Giżycko navržen do hodnosti brigádního generála. Od října 2011 do dubna 2012 byl velitelem polského úkolového uskupení 10. rotace polského vojenského kontingentu v Afghánistánu. Poté od roku 2013 působil jako vedoucí operačního oddělení NATO – zástupce polského vojenského představitele ve Vojenských výborech NATO a EU v Bruselu. Poté, v roce 2017, byl jmenován do čela Rady pro plánování a programování rozvoje ozbrojených sil – P5 při Generálním štábu Polské armády. V roce 2019 nastoupil nejprve do funkce náčelníka štábu Generálního velitelství ozbrojených sil a poté zástupce náčelníka generálního štábu pro strategický rozvoj a přípravy na Vrchním velitelství společných sil v Evropě (SHAPE). Zároveň byl nominován na další vojenskou hodnost – divizního generála. V polovině roku 2021 nastoupil do funkce zástupce náčelníka generálního štábu polské armády. 15. srpna 2022 byl navržen do další vojenské hodnosti – generálporučík. Od 26. září 2022 je prvním zástupcem náčelníka generálního štábu polské armády. 

Generál je absolventem Akademie letectva USA, Varšavské univerzity, Akademie humanitních studií v Pułtusku a postgraduálního studia obranné politiky na Univerzitě národní obrany. 

Byl vyznamenán mimo jiné Stříbrným záslužným křížem, Vojenským záslužným křížem, Medailí za zásluhy NATO, Hvězdou Afghánistánu, Bronzovou hvězdou USA a Afghánskou medailí za službu za zajištění bezpečnosti a suverenity Afghánistánu. Udělal přes 500 seskoků padákem a byl instruktorem amerického letectva.