Fotoreportáž: Čeští vojenští pětibojaři ukázali své schopnosti na mezinárodních závodech

Čeští vojenští pětibojaři se účastnili mistrovství světa ve Vojenském pětiboji konaném ve Švédsku, kde dosáhli skvělých výsledků a zajistili pro Českou republiku rekordní výsledek ve štafetě na překážkové dráze NATO.

Ve dnech 20 – 27. srpna se ve švédském městě Halmstad uskutečnilo 67. mistrovství světa ve Vojenském pětiboji. Armádu České republiky reprezentovali pětičlenným týmem kpt. Matěj Picka, por. Lukáš Martínek a nrtm. Vojtěch Neumann z 13. dělostřeleckého pluku „Jaselského“. Dále kpt. Jakub Rozsypal sloužící u Vojenské policie Tábor a čet. Martin Tomica ze 72. mechanizovaného praporu Přáslavice. 

Kluci tvořili jeden z šestnácti týmů mužů, kteří se utkali v pěti disciplínách. Soupeřem jim byli zejména profesionální pětibojaři ze zemí z celého světa. Alžírsko, Bahrajn, Brazílie, Čína, Dánsko, Ekvádor, Finsko, Itálie, Litva, Lotyšsko, Německo, Norsko, Rakousko, Spojené arabské emiráty, Španělsko, Švédsko, Turecko, Ukrajina postavili na start 86 vojenských pětibojařů a 26 pětibojařek.

Úvodní disciplínou byla střelba z pušky na 200 m. Hodnotily se dvě části: jako první střelba na přesnost (10 ran za 10 minut) a jako druhá rychlá střelba (10 ran za 1 minutu). „Tato disciplína nám relativně jde, navzdory nedostatku možnosti tréninku.“ řekl Jakub Rozsypal, který střílel nejlépe z Čechů a celkově střílel jako 12. nejlepší muž světa.

Druhý den nabídl atraktivní disciplínu v podobě překážkové dráhy NATO. Dráha je dlouhá 500 metrů a je na ni umístěno v celé délce 20 překážek. „Jedinou možností, jak na tuto disciplínu trénovat, jsou soustředění ve Vyškově. Máme tam týmového trenéra, kpt. Radoslava Kalu, který se nám dlouhodobě věnuje.“. hodnotil Martin Tomica přípravu na nejtěžší závod sezóny.

Třetí disciplínou bylo překážkové plavání ve venkovním bazénu o délce 50 m se 4 překážkami. Nejvíce se plavání povedlo kpt. Matěji Pickovi. Ten svým výkonem zaplaval 9. nejrychlejší čas celého mistrovství. „Plavání je moje nejsilnější disciplína a hodně na ni trénuji. Podmínky byly velice dobré a já si věřil na dobrý výsledek, který jsem i potvrdil.“ dodává Matěj jehož výsledek byl opravdu fenomenální mezi světovou špičkou. Skvělým výkonem se může pyšnit i Vojtěch Neumann, který si doplaval pro svůj osobní rekord a celkově zaplaval jako 18. nejlepší muž mistrovství.

Ještě ten samý den čekala naše reprezentanty disciplína v hodu granátem na 4 cíle ve vzdálenostech 20, 25, 30, 35 metrů. Hází se 4 granáty na každou délku a tři granáty do dálky.

Jako poslední disciplínou byl přespolní běh dlouhý 8 km nesnadným a blátivým terénem, vzhledem k tomu, že v noci a v samotném běžeckém dni dost pršelo. Přes značné vyčerpání a únavu si kluci drželi průměrné časy.

Své dojmy popisuje Lukáš Martínek: „Vojenskému pětiboji se věnuji 2 roky a závodníkem na MS jsem poprvé. Cenné jsou pro mě rady zkušenějších kolegů z 13.dp. Jak mám třeba rozložit síly apod. a hlavně rady Matěje Picky, který je naším ambasadorem a nejzkušenějším závodníkem“.

V každé disciplíně se započítávají výsledky pouze čtyř nejlepších z týmu. Po sečtení všech bodů z pěti disciplín se v celkovém pořadí tým z AČR umístil na 13. místě. Kategorii jednotlivců vévodil nrtm. Vojtěch Neumann, ze 13. dělostřeleckého pluku. „V porovnání s regionálními závody jsou pro nás tyto zkušenosti nenahraditelné, díky širšímu závodnímu poli, kde nabýváme zkušeností od pravých profesionálních sportovců pětibojařů, pro které je sport zaměstnáním a mají nesrovnatelné tréninkové podmínky“. říká Vojta Neumann, s nejlepším celkovým výsledkem z české reprezentace.

V sobotu se konala ještě samostatná soutěž štafet na NATO dráze. Dráha je rozdělena na 4 úseky a každý úsek běží vždy jeden ze čtyř vybraných závodníků týmu. Po splnění úseku se předá plácnutím do ruky štafeta ke zdolání dalšího úseku následujícímu běžci. Největším překvapením celého mistrovství, bylo fantastické celkové 4. místo našich vojáků z AČR. Jedná se o historicky nejlepší výsledek naší reprezentace od vstupu AČR do Vojenského pětiboje. Tato disciplína uzavřela soutěžní klání celého mistrovství světa.

Gratulujeme!