Slovensko vyzývá lidi, aby nelétali drony nad vojenskými objekty a infrastrukturou

S příchodem teplého počasí a zlepšováním povětrnostních podmínek Vojenská policie Slovenska každoročně zaznamenává zvýšený počet přeletů civilních dronů nad vojenskými objekty a vzdušným prostorem vojenských letišť. Ministerstvo obrany proto vyzývá, aby držitelé dronů nerealizovali přelety nad vojenskými objekty a infrastrukturou. Resort obrany zároveň připomíná, že je zakázáno létat nad vojenskými objekty a v okruhu tří námořních mil (cca 5,6 km) od referenčního bodu vojenského letiště.

V důsledku přeletů bezpilotních prostředků totiž musí být v některých případech odkloněna plánovaná dráha letu letecké techniky, přičemž ohrožení letového provozu může vyústit v trestněprávní stíhání.

Vojenská policie a Ozbrojené síly SR mohou v případě protiprávního jednání činnost dronů přerušit nebo může dojít k jejich eliminaci. Příslušníci Vojenské policie pátrají po osobách páchajících protiprávní činnost, zajišťují důkazní materiály a následně takové osoby řeší v přestupkovém řízení. Přestupcům v takových případech mohou uložit sankci do výše 500 €.