Washingtonský summit se blíží. NATO ladí detaily

Poradci pro národní bezpečnost ze všech spojenců NATO a pozvaného Švédska se sešli v Bruselu, aby projednali přípravy na červencový summit ve Washingtonu, včetně pokračující podpory Ukrajině, posílení odstrašování a obrany NATO a rostoucích výzev, které představuje Čína.

Generální tajemník zdůraznil, že Evropa i Severní Amerika zásadním způsobem přispívají k zachování svobody Ukrajiny a že podpora Ukrajině je v bezpečnostním zájmu spojenců. „Ruské vítězství by nás oslabilo a povzbudilo nejen Moskvu, ale také Čínu, Írán a Severní Koreu,“ řekl s tím, že podpora Ukrajině „není charita. Je to v našem vlastním bezpečnostním zájmu.“

Generální tajemník zdůraznil, že při návštěvě Washingtonu, DC minulý týden, slyšel „silnou podporu Ukrajině od vůdců Kongresu – jak republikánů, tak demokratů“. Dodal: „Ve Washingtonu pokračuje debata o financování řady důležitých priorit. Je životně důležité, aby se Kongres Spojených států dohodl na pokračující podpoře Ukrajiny v blízké budoucnosti, a spoléhám na to, že všichni spojenci dodrží svůj závazek.“

Stoltenberg také zdůraznil opatření k posílení odstrašování a obrany NATO. Od loňského července se NATO dohodlo na průmyslových dohodách v hodnotě 10 miliard dolarů na munici, „včetně 5,5 miliardy dolarů za 1 000 dalších raket protivzdušné obrany Patriot jen minulý měsíc. Dohoda, která v Evropě vybuduje větší výrobní kapacitu pro tuto životně důležitou schopnost,“ uvedl generální tajemník.

Pokud jde o posilování globálních partnerství, generální tajemník zdůraznil, že „naši konkurenti stále více spojují své síly a rostoucí spolupráce Ruska s Čínou, Íránem a Severní Koreou vyvolává vážné obavy. Je tedy ještě důležitější, aby NATO úžeji spolupracovalo s partnery, jako je Austrálie, Japonsko, Nový Zéland a Jižní Korea.

Poradci pro národní bezpečnost rovněž odsoudili destabilizující roli Íránu na celém Blízkém východě. „Útoky milicí podporovaných Íránem v Iráku a Sýrii proti americkým silám jsou nepřijatelné. Írán musí držet na uzdě své zástupce,“ řekl Stoltenberg.