Italský torpédoborec posílí bezpečnost polského pobřeží

„Mám velkou radost z rozhodnutí Italů, kterým je, že do Polska brzy dorazí italský raketový torpédoborec s výkonnou protiletadlovou a protiraketovou výzbrojí, který posílí protileteckou a protiraketovou obranu polských pobřeží. Za pár dní bude v Polsku,“ řekl vicepremiér a ministr národní obrany Polska Mariusz Błaszczak po skončení jednání s italským ministrem obrany Guido Crosettem.

 Místopředseda vlády a ministr obrany Polska M. Błaszczak navštívil Itálii, kde se setkal s Guido Crosettem, ministrem obrany Italské republiky.

„S italským partnerem skutečně velmi úzce spolupracujeme. Italští vojáci v Lotyšsku slouží bok po boku s polskými vojáky v rámci eFP NATO. Polští vojáci slouží na Sicílii v rámci programu EU, takže tato spolupráce je velmi dobrá. Loni byly italské F-35 v Polsku, letos to můžeme také očekávat. To je rozměr naší spolupráce

– řekl Mariusz Błaszczak, ministr národní obrany po setkání s šéfem italského ministerstva obrany.

Tématy bilaterálních jednání ministrů byly vojenské vztahy včetně modernizace polské armády, aktuální bezpečnostní situace v kontextu probíhajícího konfliktu na Ukrajině a otázky další pomoci této zemi. Ministři obrany také jednali o programu nadcházejícího summitu NATO ve Vilniusu.

„Hovořili jsme také o tom, že AW-149 ze Świdniku budou již letos ve výzbroji polské armády. To je také výsledek našich společných diskusí“

– řekl šéf polského ministerstva národní obrany.

Šéf ministerstva národní obrany během návštěvy Vatikánu položil květiny k hrobu sv. Jana Pavla II. Polská delegace se také zúčastnila mše svaté za mír ve světě, která byla celebrována v polské kapli v bazilice sv. Petr. Šéf ministerstva národní obrany se setkal i s polskými skauty. 

***

Polsko a Itálie již řadu let spolupracují na mnoha úrovních a vojenských oblastech. Obě země vzájemně delegují své vojáky do služeb ve strukturách NATO rozmístěných v Polsku a Itálii. Polští a italští vojáci spolupracují v rámci bojové skupiny praporu NATO v Lotyšsku a také na misi UNIFIL v Libanonu.

Polská armáda rozmisťuje vojenský kontingent operující ve Středozemním moři na Sicílii v rámci vojenské operace krizového řízení EUNAVFOR MED IRINI. Posláním je předcházet nedovolenému obchodu se zbraněmi, pašování a obchodování s lidmi, což je jeden z prvků ochrany hranic EU.

Polsko-italská spolupráce se rozvíjí také v oblasti obranného průmyslu a v rámci projektů PESCO.