Černochová odvolala ředitele státního podniku VOP CZ. Jeho dosazení bez výběrového řízení kritizoval Metnar

Ministryně obrany Jana Černochová odvolala ředitele státního podniku za špatné hospodářské výsledky a také komunikaci. Podle předešlého ministra Metnara byla chyba, že byl Špok ministryní jmenován bez výběrového řízení. Metnar jej dříve odvolal právě z důvodu špatných hospodářských výsledků.

„Ministryně obrany dnes odvolala ředitele VOP CZ Marka Špoka. Do čela strategického státního podniku VOP CZ nikdy neměl být jmenován. Opakovaně jsem na toto upozorňoval a poukazoval na situaci, do které se VOP CZ dostal v roce 2019 pod vedením Marka Špoka, kterého jsem následně odolal. Pod jeho vedením se podnik dostal do tak špatné situace, že neměl na výplaty zaměstnanců. Ze situace, v jaké podnik byl, trvalo novému vedení přes dva roky, než se mu podařilo otočit směr a vyvést VOP CZ z červených čísel. Tedy důvodem opětovného instalování tohoto ředitele nemohla být jeho dobrá práce a toto jsou výsledky personální politiky ministryně obrany,“ napsal Metnar na síti X.

Řízením podniku bude dočasně pověřen technický ředitel VOP CZ Martin Šturala, který zároveň působí jako člen dozorčí rady státního podniku. Po dobu výběru nového ředitele bude zajišťovat podporu vedení podniku další člen dozorčí rady Ing. Daniel Ťok.

Na uvolněný post bude vedení ministerstva obrany urychleně hledat nového ředitele.

Státní podnik VOP CZ (bývalý Vojenský opravárenský podnik) sídlí v Šenově u Nového Jičína a zabývá se například opravami vojenské techniky či strojírenskou výrobou pro armádu i civilní sektor. Podnik zaměstnává více než 600 zaměstnanců.