Dron AP-25 Bivoj, který operuje na Ukrajině, se ukázal s nápisy CZECH AIR FORCE

Dron AP-25 Bivoj, který operuje na Ukrajině, se ukázal s nápisy CZECH AIR FORCE

AP-25 Bivoj je dron, na který byla pořádána veřejná sbírka. Tento dron byl ve třech kusech vyslán na Ukrajinu, přičemž celková cena činila 30 milionů korun.  Při příležitosti Dne veteránů na náměstí Míru se však ukázal i českým divákům v celé své kráse. Mnohé ovšem zarazil nápis na dronu hlásící se ke Vzdušným silám AČR, respektive CZECH AIR FORCE. Je tedy otázkou, jestli šlo o žert, či Armáda České republiky má skutečně tento dron v hledáčku.

Tento průzkumný dron vážící zhruba 25 kilogramů je velmi užitečným pomocníkem. Ve vzduchu vydrží pět hodin a je vybavený satelitní navigací a kamerou s velmi vysokým rozlišením. Na Ukrajině je jeho účel veskrze průzkumný, tedy vyhledávání nepřítele, předávání informací o okupovaných územích.

„Bude sloužit na frontě na Ukrajině, už na ně byli proškoleni piloti z ukrajinské armády a prvním účelem je dávat přesná data pro to, aby dělostřelectvo mělo lepší výsledky,“ uvedl na začátku sbírky iniciátor pomoci Ukrajině český podnikatel, mecenáš a spolumajitel skupiny firem Jablotron Dalibor Dědek.

Ale zpět k Bivoji. Ten již existuje ve více verzích, předpokládá se i s proudovým motorem a půjde i o takzvaný kamikaze, tedy sebevražedný dron, který může nést munici. Armáda České republiky chystá do své výzbroje pořídit i drony, které umožní nést munici, hovoří se zejména o modelu Heron z Izraele, nicméně zaznívá zde i poměrně ostrá kritika vzhledem ke stáří dronu. Oproti tomu zastánci tvrdí, že dron je vyzkoušený v boji. Česká armáda má nyní dále například drony ScanEagle, které využívala zejména v Afghánistánu, dále drony Raven a další, které ovšem jsou určeny pouze k průzkumu.

Je otázkou, jestli by dron Bivoj mohl vůbec být v armádě používán s ohledem na různé systémy přenosu dat, utajení atp., ale také s přihlédnutím k potřebám našich bezpiloťáků.