Velitelství NATO v solidaritě s Ukrajinou potemnělo

Velitelství NATO v belgickém Bruselu se připojilo k dalším institucím, ale i mezinárodním památkám a v solidaritě s Ukrajinou zhaslo světla. Rusku tak vyslalo jasný signál o kooperaci, podpoře, jednotě s Ukrajinou, která světla zhasíná dnes a denně v reakci na poplach, který značí bombardování a ostřelování.

 

Iniciativa je součástí kampaně „Světla pro Ukrajinu“, kterou zahájilo Ministerstvo zahraničních věcí Ukrajiny spolu s platformou United 24. Poběží do 31. prosince 2022. Cílem je získat finanční prostředky na generátory pro ukrajinské nemocnice a upozornit svět na situaci na Ukrajině, zejména na rozsáhlé výpadky proudu způsobené masivními ruskými údery na kritickou infrastrukturu, které obyvatelstvo zanechalo v hrozných podmínkách, bez elektřiny nebo tekoucí vody, jak zima postupuje.

 

Spojenci NATO pomáhají Ukrajině prosazovat její práva na sebeobranu, zakotvená v Chartě OSN. Na Ukrajinu již byla poskytnuta nebývalá podpora, včetně vybavení pro opravu energetických sítí, zimního oblečení, paliva a generátorů. Na schůzce ministrů zahraničí NATO v listopadu v Bukurešti spojenci znovu potvrdili svou pokračující podporu Ukrajině a učinili další závazky v rámci balíčku komplexní pomoci NATO Ukrajině.

Zdroj: NATO