Systémy protivzdušné obrany MANTIS natrvalo posílí ochranu slovenského nebe

Ozbrojené síly SR v prostorách 11. brigády vzdušných sil OS SR v Nitře převzaly během slavnostního ceremoniálu systémy protivzdušné obrany MANTIS, které posílí ochranu východní hranice s Ukrajinou zajišťovanou silami a prostředky OS SR. 

Předání se uskutečnilo za účasti ministra obrany SR Martina Sklenáře, zástupce náčelníka Generálního štábu OS SR generálporučíka Ľubomíra Svobody, jakož i zástupce náčelníka Bundeswehru generálporučíka Markuse Laubenthala a dalších pozvaných hostů. 

„Děkuji našim německým partnerům, kteří poskytli slovenským ozbrojeným silám tyto systémy bezúplatně a natrvalo. Je to důkaz toho, že spojenectví se Slovensku oplácí. Spolu s naší angažovaností v pomoci Ukrajině nám přináší nespočet výhod, záruky obrany a ochrany, a jak můžeme vidět dnes, i možnosti posilování našich vlastních schopností,“ řekl ministr M. Sklenár.  

Systémy budou zařazeny do výzbroje 11. brigády vzdušných sil v Nitře a působit budou při ochraně objektů zvláštní důležitosti na východním Slovensku. Celkově tvoří obsluhu těchto systémů více než stovka vojáků, kteří prošli kompletním technickým proškolením a cvičnými střelbami. 

Každý ze dvou systémů sestává z automatizovaných kanónů v počtu 6 kusů (s možností rozšíření na 8 kusů), 2 senzorových stanic a velitelského stanoviště. Součástí dodávky z Německa je navíc i 5 kusů přehledových radiolokátorů s dosahem do 100 km a výcvik slovenských vojáků. Systém protivzdušné obrany MANTIS je stacionární automatizovaný zbraňový systém, který je určen pro nepřetržitou obranu pozemních objektů (např. vojenských základen) před účinky raket, dělostřeleckých systémů, minometů a bezpilotních prostředků. Německo vyvinulo MANTIS primárně na ochranu základen v Afghánistánu, kde donedávna němečtí vojáci působili.