Česko je světovým hráčem v leteckém průmyslu

Unikátní schopnosti a přednosti českého leteckého průmyslu odjelo prezentovat na letošní francouzský aerosalon Paris Air Show vůbec nejpočetnější zastoupení českých firem. Pod vedením vrchní ředitelky sekce průmyslové spolupráce Radky Konderlové proběhla řada bilaterálních jednání se zahraničními delegacemi a klíčovými společnostmi s cílem posunout české společnosti zase o krok blíže dalším projektům spolupráce. Za přítomnosti vrchní ředitelky došlo k podpisu důležitého memoranda o společné výrobě motorů mezi českou společností PBS a ukrajinskou společností Ivčenko-Progress a zároveň také ke křtu nové pomocné energetické jednotky rovněž z produkce společnosti PBS Velká Bíteš.

Česká republika je jednou z mála zemí na světě, která umí zajistit základní i pokročilý pilotní výcvik na letounech a simulátorech vlastní výroby, což je strategická schopnost v evropském i světovém měřítku. České firmy umí nabídnout přidanou hodnotu výroby domácích, ale také celosvětových špiček a jsou zapojeny do dodavatelských řetězců globálních hráčů, jako je Airbus, Embraer, Boeing a dalších.

Během prvních dvou dnů veletrhu se vrchní ředitelka společně se zástupci českých společností zúčastnila celé řady schůzek s globálními hráči, mezi nimiž nechyběl francouzský Thales a Airbus, americký Lockheed Martin a GE Aerospace, italský Leonardo, turecký Turkish Aerospace Industries ani brazilský Embraer, izraelský Rafael a Aeronautics. Jednání na podporu českých podniků proběhla také se zahraničními delegacemi z Francie, Izraele, Velké Británie, Rakouska či Bulharska. Nutnost cílenější podpory českých podniků a průmyslových schopností konstatoval při prohlídce české expozice na Paris Air Show velitel vzdušných sil Armády ČR generálmajor Petr Čepelka.

Na setkání ministrů obrany s prezidentem Macronem doprovázela vrchní ředitelka Radka Konderlová ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu a české podniky podpořila na více než 15 setkáních s globálními hráči a zahraničními delegacemi. „Pařížský aerosalon je společně s Dubai Air Show jednou z nevýznamnějších akcí v oboru leteckého průmyslu ve světě a odehrává se v době, kdy svět prochází zásadními geopolitickými změnami. Zásadně se tak mění vnímání obrany a bezpečnosti a na ně navázaných schopností armád a jejich vzdušných sil,” řekla vrchní ředitelka Radka Konderlová při otevření českého národního stánku na Paris Air Show a dodala, že „co se průmyslové spolupráce týká, vždy uvádím, že české firmy musí dále spolupracovat nejen v rámci Evropy, ale i mimo Evropu, neboť je to činí silnějšími, výkonnějšími a umožňuje jim to dále zlepšovat nabízené technologie a schopnosti. To, že to stejně vnímají i naše firmy, dokládá jejich vysoká účast na letošním ročníku pařížského aerosalonu.”

Česko také patří do elitního klubu výrobců leteckých motorů, jsme jednou ze sedmi zemí na světě, které umí vyrobit a vyvinout letecký motor. A také v této relaci česká účast na Paris Air Show zazářila. PBS Velká Bíteš za účasti vrchní ředitelky podepsala memorandum o spolupráci s ukrajinskou státní konstrukční kanceláří Ivčenko-Progress vyvíjející letecké motory pro civilní a vojenskou sféru. PBS je jediným ryze českým výrobcem proudových motorů a pomocných energetických jednotek. Podpis memoranda o vzájemné spolupráci umožní společnosti PBS rozšířit své produktové portfolio o jednapadesátikilový motor AI-PBS-350 s výkonem 3400 newtonů vyvinutý firmou Ivčenko Progress, které se tak otevřou nové trhy s novými zákazníky. Společnosti budou zároveň spolupracovat na dalším technickém vývoji motoru.

Společně s ministrem průmyslu a obchodu vrchní ředitelka Radka Konderlová pokřtila novou pomocnou energetickou jednotku (APU) z dílny PBS Velká Bíteš. Jedná se o nejnovější autonomní zdroj elektrické energie a stlačeného vzduchu pro startování motorů vrtulníků a letadel s oficiálním názvem PBS APU Spark40. První brněnská strojírna přitom s touto pomocnou energetickou jednotkou, k níž vedl několikaletý vývoj, už stačila vyhrát tendr na dodávku v kategorii středně těžkého armádního vrtulníku v rámci jedné ze zemí NATO. První prototypy začne PBS dodávat na konci letošního roku s vizí následné sériové výroby. „PBS je jednou ze sedmi společností na celém světě, která umí vyrobit letecký motor, a jednou z pouhých čtyř, které vyrábějí certifikované APU. Jsem proto velmi ráda, že reprezentuje český průmysl na největší air show na světě,” sdělila při křtu vrchní ředitelka.

Nové pojetí národní expozice

Ve spolupráci s MPO a asociací ALKP se česká podnikatelská delegace prezentovala na půdě pařížského veletrhu v podobě nového výstavního konceptu. Na české expozici se prvně představily komplexní schopnosti českého leteckého průmyslu podpořené zcela novým designem, který propojoval exkluzivní sestavu firem. Jednalo se o výrobce letounů (Aero Vodochody, Aircraft Industries, Shark) a komponent (Jihostroj, Jihlavan, Mesit, Seko Aerospace, DevCom), opravárenské podniky (LOM Praha a Czech Airlines Technics), poskytovatele řešení pro pilotní výcvik (LOM Praha a Vrgineers), zástupce pasivních (ERA) i aktivních (CSG Aerospace) sledovacích technologií a profesionálové z oboru testování a zkušebnictví (Radalytica). Unikátní portfolio firem na ploše národní expozice doplnili výrobci leteckých motorů (PBS Velká Bíteš) a elektrických pohonů (MGM Compro) či průmyslová skupina Omnipol. Poprvé v novodobé historii, po padesátileté pauze, se na stojánce na veletrhu objevily dva letouny české výroby – víceúčelový letoun L-410NG z Kunovic a letoun Shark. V podobě více než dvoumetrového modelu byla na českém stánku k vidění nová generace podzvukového cvičného letounu L-39NG od Aero Vodochody Aerospace.

K prvenstvím letošní české účasti patří rovněž fakt, že expozice pod jednou střechou spojuje civilní a vojenské letectví, což se promítá také do spojení delegací ministerstva průmyslu a obchodu a ministerstva obrany. „Českou republiku jsme představili jako jednu z devíti zemí na světě, které umí vyvíjet a vyrábět letadla. S tím souvisí schopnost zajištění vojenského pilotního výcviku na letadlech a simulátorech vlastní výroby, což je silná konkurenční výhoda a strategická schopnost v evropském i celosvětovém měřítku,“ uvedla vrchní ředitelka Sekce průmyslové spolupráce Radka Konderlová.

Paris Air Show, která proběhla po čtyřleté přestávce způsobené koronavirovou pandemií se zúčastnilo přes 2300 vystavovatelů. Počet obchodních návštěvníků přesáhl 140 tisíc a akci navštívilo přes 300 oficiálních delegací. Zahraniční média označují veletrh za rekordní z pohledu počtu uzavřených objednávek.