Ukrajina se nevzdává, věří ve vítězství, řekl prezident Zelenskyj

Prezident Ukrajiny Zelenskyj ke Dni památky obránců Ukrajiny: Neexistují žádná slova, která by popsala sílu, velikost a sebeobětování hrdiny, který zůstává navždy v boji za svůj lid, aby si zachoval svobodu a vyšel jako vítěz.

V den památky obránců Ukrajiny uctil prezident Volodymyr Zelenskyj válečníky padlé v rusko-ukrajinské válce.

„Každý rok 29. srpna ctíme památku Ukrajinců, kteří položili své životy při obraně naší země. Obrana nezávislosti Ukrajiny. Svoboda pro všechny naše lidi. Územní celistvost Ukrajiny. Právo Ukrajiny být mezi svobodnými národy,“ uvedla hlava státu. řekl.

Prezident za doprovodu společnosti čestné stráže položil květinovou kompozici ke Zdi vzpomínek na náměstí Mykhailivska v Kyjevě.

„Neexistují žádná slova, která by popsala sílu, velikost a sebeobětování hrdiny, který zůstává navždy v boji za svůj lid, aby si zachoval svobodu a vyšel jako vítěz. Slova nikdy nestačí k vyjádření toho, co cítíme. A ať slzy, které dnes budou prolévány, ať je ticho, které bude znít hlasitěji než jakákoli slova, ať naše úcta, která je naprosto upřímná, řekne každému, co opravdu cítíme a jak jsme vděční všem našim obráncům, jejichž životy se staly život Ukrajiny,“ zdůraznil Volodymyr Zelenskyj.

Prezident a všichni přítomní uctili minutou ticha památku ukrajinských hrdinů, kteří položili životy za Ukrajinu.

„Nechť je požehnána památka všech našich válečníků,“ dodala hlava státu.

Volodymyr Zelenskyj předal řády zlaté hvězdy rodinným příslušníkům ukrajinských obránců, kteří byli posmrtně oceněni titulem Hrdina Ukrajiny.

Nejvyšší státní vyznamenání byli posmrtně oceněni zejména tito válečníci:

Plukovník Oleksandr Machachek, sapér ozbrojených sil Ukrajiny, který v květnu 2022 během nepřátelského dělostřeleckého útoku poblíž silnice Bachmut-Lysyčansk včas zorganizoval evakuaci personálu a zachránil životy svých bratrů ve zbrani a zajištění plnění bojového úkolu. Zabila ho střela zasažená do zemljanky.

Zástupce velitele letky podplukovník Vadym Blahovisnyi, který od začátku totální ruské invaze absolvoval 95 bojových misí. Hrdinně zahynul při plnění bojové mise.

Velitel letecké letky major Jevhen Lysenko. Začátkem března 2022 si všiml dvou nepřátelských letadel v oblasti Zhytomyr a hrdinně se s nimi pustil do boje, přičemž jedno z letadel zničil. Jeho letoun byl sestřelen nepřítelem a sám ukrajinský pilot hrdinně zahynul.

Kapitán Dmytro Romanchenko, průzkumný důstojník, který osobně organizoval evakuaci raněných a zabitých bratrů ve zbrani a poté zůstal na bojových pozicích, přímo vedl jednotku během bitvy v Doněcké oblasti. Byl zabit dělostřeleckým granátem.

Kapitán Eduard Kamardin, který osobně evakuoval pět zraněných vojáků a poskytl jim první pomoc během bitvy 5. září 2022 v Mykolajivské oblasti. Úpravou palby také zničil skladiště nepřítele. Kapitán kryl své bratry ve zbrani a byl zabit nepřátelským ostřelováním.

Nadporučík Serhiy Suchkov, velitel průzkumné čety, kterému se 3. května 2022 během masivního ostřelování podařilo dovést svou průzkumnou skupinu do bezpečí, ale hrdinně zahynul.

Junior poručík Vadym Blyshchyk, velitel mechanizované čety, který zahynul 14. srpna 2022 při intenzivním dělostřeleckém útoku na pevnost čety a zakryl tělem podřízeného vojáka.

Seržant Major Kyrylo Marach, velitel průzkumné čety, který byl v srpnu 2022 během úspěšného útoku a čištění pevnosti čety zraněn a zemřel v nemocnici, když kryl podřízeného vojáka.

Vrchní seržant Mykola Yanyshyn, velitel tanku, který zemřel v květnu 2022 v důsledku nepřátelského dělostřeleckého úderu při záchraně svých bratrů ve zbrani z jiného tanku.

Starší seržant Mychajlo Čabaněnko, který v srpnu 2022 odrazil tři útoky na pevnost v Doněcké oblasti a zajistil zničení několika desítek nepřátelských vojáků, byl však zabit intenzivním ostřelováním.

Pozorovatel seržant Denys Labunskyi, který během bitev v Bakhmutu prokázal statečnost a statečnost a způsobil nepříteli maximální ztráty. Zemřel v Bachmutu v listopadu 2022 v důsledku přímého zásahu nepřátelským granátem.

Průzkumník starší voják Valentyn Klymčuk, který v červenci 2022 během útoku na nepřátelské pozice v Mykolajivské oblasti osobně vyhodil do vzduchu dva nepřátelské zemáky a zajal nepřátelské bojové dokumenty. Když mu došla munice, našel nepřátelský kulomet a kryl únik své průzkumné skupiny. Hrdinně zahynul kulkou odstřelovače.

Vojáci Leonid Butusin a Roman Butusin. Začátkem března 2022, v krutých bojích s drtivými nepřátelskými silami v oblasti Černihiv, oba bratři neustoupili, jednali rozhodně a odvážně, vystřelili do poslední kulky, zakryli ostatní vojáky, a zachránili více než 30 mužů na vlastní náklady. žije.

Voják Jurij Kovalčuk, velitel jednotky protitankové baterie řízených střel Stugna-P, který v květnu 2022 dovedně odrazil všechny nepřátelské útoky, čímž prokázal hrdinství a nezdolnost, zůstal do posledního na své bojové pozici a byl zabit dělostřeleckou palbou.

Také titul Hrdina Ukrajiny (posmrtně) byl udělen:

Zástupce vedoucího oddělení pohraniční stráže Státní pohraniční stráže Ukrajiny major Ivan Volochij, který v březnu 2022 zdržoval postup nepřítele u Izjumu v Charkovské oblasti. Zabila ho palba nepřátelského tanku.

Inspektor Státní pohraniční stráže nadrotmistr Oleksandr Maslak, který spolu s dalšími pohraničníky dlouhodobě všemi dostupnými prostředky škodí okupantům v Mariupolu. Byl zabit, když kryl stažení svých bratrů ve zbrani.

Poručík Národní gardy Ukrajiny Vitaliy Koval, který byl jedním z obránců Bachmutu.

NGU Junior seržant Yevhen Bilash, který byl zabit, když kryl stažení své skupiny během bojové mise.

Vedoucí odstřelovací skupiny, plukovník Bezpečnostní služby Ukrajiny Oleksandr Vdovychenko, aktivní účastník pátracích, průzkumných a protiostřelovacích aktivit. Pod jeho vedením provedly skupiny odstřelovačů více než 10 účinných bojových letů v Doněcké oblasti.