Pobaltí pod ochranou NATO. Vzduch chrání spojenecké stíačky

RAMSTEIN, Německo – Trvalá mise Air Policing Aliance v pobaltském regionu pokračuje, když odcházející jednotky vzdušných sil předávají odpovědnost nastupujícím spojencům v litevském Šiauliai a Ämari v Estonsku.

3. srpna ukončily portugalské a rumunské oddíly v Šiauliai a oddíl Královského letectva v Ämari své čtyřměsíční cesty k ochraně vzdušného prostoru spojenců NATO v Baltském moři a předaly štafetu přicházejícím oddílům z Itálie a Španělska. 

V Šiauliai převzala Itálie odpovědnost od Portugalska jako Baltic Air Policing; Italské Eurofightery – po 8měsíčním nasazení v rámci NATO posílené mise Air Policing v Rumunsku – budou v nadcházejících čtyřech měsících zajišťovat oblohu nad Estonskem, Lotyšskem a Litvou. Toto je deváté italské nasazení v oblasti Baltského moře, kromě ochrany jejich oblohy doma a nad Albánií, Černou Horou a Slovinskem se svými Eurofightery v rámci ujednání NATO Air Policing.

Dříve v ten den předal oddíl Royal Air Force Typhoon svůj úkol příchozím španělským Eurofighterům.

Španělské letectvo poprvé nasadilo stíhačky do oblasti Baltského moře v roce 2006 na podporu jak Baltic Air Policing NATO, tak posílené Air Policing – pětkrát jako vedoucí země a pětkrát rozšiřující misi – pomocí svých F-18 a Eurofighter.

NATO a spojenci provádějí Baltic Air Policing od dubna 2004 jako regionální uspořádání mírového Air Policingu, které demonstruje schopnost sdílet a sdružovat stávající schopnosti. V roce 2014 byl v rámci zaručovacích opatření NATO zaveden posílený Air Policing s cílem demonstrovat kolektivní odhodlání spojenců, ukázat závazek NATO ke kolektivní obraně a odradit Rusko od agrese nebo hrozby agrese proti spojencům NATO. Od února 2022 NATO podstatně zvýšilo počet bojových letounů v pohotovosti ve východní Evropě v reakci na nevyprovokovaný ruský útok na Ukrajinu. Kromě mise Air Policing Aliance zavedla úsilí Air Shielding představující dlouhodobé zvýšení pozice protivzdušné a protiraketové obrany podél východního křídla Aliance.

Zdroj: NATO Inc.