Slovenští letci ukazují své dovednosti na mezinárodních leteckých ukázkách

Ministr obrany SR Martin Sklenář na letecké základně Malacky – Kuchyně slavnostně otevřel Mezinárodní letecké dny SIAF 2023, jejichž hlavním programovým partnerem je resort obrany. Významnou měrou se na programu podílejí právě Ozbrojené síly SR, jejichž příslušníci prezentují veřejnosti své způsobilosti prostřednictvím řady dynamických či statických ukázek vzdušných, ale také pozemních a speciálních sil OS SR.

„SIAF je již tradičně příležitostí, aby se nejen fanoušci letectva a vojenství, ale vůbec široká veřejnost mohla seznámit se způsobilostmi Ozbrojených sil SR a na vlastní oči se přesvědčit, že obrana naší země je v dobrých rukou,\“ uvedl ministr M. Sklenár . Zároveň připomněl důležitost profesionální připravenosti vojáků a kvalitní techniky.

OS SR předvedli leteckou techniku ​​již v rámci otevíracího přeletu, kdy si návštěvníci mohli vychutnat přelety vrtulníků Mi-17 a UH-60 Black Hawk, dopravního letadla C-27J Spartan a cvičného taktického letadla L-39, jakož i výsadek parašutistů Vzdušných sil a Sil pro speciální operace z dopravního letadla L-410.

V rámci dynamických ukázek jsou lákadlem manévrovací schopnosti vrtulníku, postup hašení BAMBI vakem, které je realizováno ve spolupráci s hasičskou jednotkou. Zajímavostí je také simulovaný společný zásah dvou vrtulníků UH-60M Black Hawk s taktickými vozidly Sil pro speciální operace. V novince letošního ročníku, dynamickém polygonu, je prezentována pozemní technika slovenských ozbrojených sil v pohybu – ukázky samohybné houfnice ZUZANA 2, tanku Leopard 2A4 a terénních čtyřkolek.

Z kolové a pásové techniky OS SR jsou součástí statické ukázky vozidla s rozličnými funkcemi: vozidla určená k dekontaminaci, střední tank, bojový vůz pěchoty, bojový průzkumný vůz a jiné. Návštěvníci se také mohou seznámit s dopravními letadly, obrněným transportérem či přenosným protiletadlovým kompletem IGLA 9K38.