Německo dodá Slovensku bezplatně systémy protivzdušné obrany MANTIS

Německo poskytne Slovensku dva komplety moderního systému protivzdušné obrany MANTIS, které posílí ochranu východní hranice s Ukrajinou zajišťovanou silami a prostředky OS SR. Jak potvrdil ministr obrany SR Jaroslav Naď, „systémy dostane Slovensko bezúplatně a natrvalo, a to na základě korektních vztahů, odborných jednání a společného cíle NATO – posílit a ochránit východní hranici, které jsme součástí.“

Každý ze dvou systémů sestává z automatických zbraňových stanic v počtu do 8 ks (přesný počet stanic, které přijedou na Slovensko upřesníme během následujících týdnů), 2 radarových stanic a velitelského stanoviště. Součástí balíčku od Německa je navíc i přehledový radar s dosahem do 100 km a výcvik slovenských vojáků.

Systém protivzdušné obrany MANTIS je stacionární, plně automatizovaný zbraňový systém, který je určen pro nepřetržitou obranu pozemních objektů (např. vojenských základen) před účinky raket, dělostřeleckých systémů, minometů a bezpilotních prostředků.

Německo vyvinulo MANTIS primárně na ochranu základen v Afghánistánu, ve které donedávna němečtí vojáci působili. O záměru poskytnutí této techniky informovali představitelé resortů ještě během oficiální návštěvy tehdejší německé ministryně obrany Ch. Lambrecht na Slovensku, která se konala v prosinci loňského roku.

Zdroj: foto: Bundeswehr