Vítáme Švédsko v NATO

Švédsko se stalo nejnovějším členem NATO ve čtvrtek (7. března 2024) po uložení své listiny o přistoupení k Severoatlantické smlouvě u vlády Spojených států ve Washingtonu DC. Po přistoupení Švédska má nyní NATO mezi své členy 32 zemí.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg řekl: „Toto je historický den. Švédsko nyní zaujme své právoplatné místo u stolu NATO a bude mít stejné slovo při utváření politik a rozhodnutí NATO. Po více než 200 letech neangažovanosti nyní Švédsko požívá ochrany poskytované podle článku 5, který je konečnou zárukou svobody a bezpečnosti spojenců. Švédsko s sebou přináší schopné ozbrojené síly a prvotřídní obranný průmysl. Vstupem Švédska je NATO silnější, Švédsko bezpečnější a celá Aliance bezpečnější. Dnešní přistoupení ukazuje, že dveře NATO zůstávají otevřené a že každý národ má právo zvolit si svou vlastní cestu. 

Švédská vlajka bude vztyčena spolu s vlajkami ostatních 31 spojenců na slavnostním ceremoniálu v sídle NATO v Bruselu v pondělí (11. března 2024) a současně na velení NATO v Evropě a Severní Americe.