Volodymyr Zelenskyj se v Kyjevě setkal s prezidentem Spojených států

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj se setkal s prezidentem Spojených států Josephem Bidenem, který přijel na Ukrajinu poprvé od začátku ruské invaze. Hlava státu se s váženým hostem setkala u vchodu do Marijinského paláce v centru hlavního města.

Po představení členů ukrajinské a americké delegace vedli prezidenti Ukrajiny a USA osobní rozhovor.

Volodymyr Zelenskyj poznamenal, že návštěva Bidena byla mimořádně důležitým signálem podpory pro Ukrajinu a Ukrajince.

„Moc vám děkuji, pane prezidente. Toto je významný okamžik podpory Ukrajiny,“ řekl.

Hlava státu zdůraznila, že Biden osobně a celá americká společnost stáli s Ukrajinou od samého začátku totální války, kterou rozpoutalo Rusko.

„První telefonát na podporu Ukrajiny přišel z Bílého domu. Děkuji vám za to. Děkuji vám také za podporu obou stran, za podporu Kongresu,“ řekl Volodymyr Zelenskyj.

Prezident Ukrajiny poznamenal, že bude s prezidentem Spojených států hovořit o situaci na frontě a o ukrajinském lidu, který čelí zkouškám.

„Co musíme udělat, abychom válku zastavili, abychom v této válce uspěli, aby byla Ukrajina ještě silnější, a jak letos získat vítězství,“ řekl.

Biden ze své strany připomněl důležitost své dnešní přítomnosti na Ukrajině, která demonstruje podporu USA nezávislosti, suverenitě a územní celistvosti ukrajinského státu.

„Myslím, že by bylo kriticky důležité nenechat žádné pochybnosti o tom, že Spojené státy podporují Ukrajinu v její válce proti brutální agresi,“ řekl americký prezident.

Americký prezident řekl, že je rád, že může znovu navštívit Kyjev.

„Od mé poslední cesty se toho hodně změnilo. Staly se hrozné věci, invaze, ale zároveň se ukrajinský lid zintenzivnil způsobem, jaký kdy na svou obranu dokázalo jen velmi málo lidí. A pomohli nám přijmout myšlenku demokracie,“ řekl Biden.

Předal také pozdravy členů Kongresu. Podle Bidena na ně velmi zapůsobil nedávný projev Volodymyra Zelenského v Kongresu.

Americký prezident hovořil o svém záměru diskutovat o tom, jak mohou Spojené státy a jejich spojenci co nejlépe pomoci Ukrajině v jejím boji za svobodu a nezávislost.

Zdroj: Mil.gov.ua