Kapitán Zdeněk Poul, symbol evakuace z Afghánistánu rozšířil galerii hrdinů

Do galerie hrdinů v budově Generálního štábu Armády České republiky přibylo nové jméno, další, silná osobnost. Novým hrdinou, jehož fotografie a příběh nyní zdobí prostory velení armády, je kapitán v záloze Zdeněk Poul. Jistě si mnozí z vás vzpomenou na jeho příběh při evakuaci z Afghánistánu, kdy neohroženě se vydal vstříc Tálibům, aby vyjednal odsun afghánské spolupracovníky ambasády, ale samozřejmě i české diplomaty.

„Galerie hrdinů připomíná osobní statečnost všech, kdo v ní jsou. Ať už známí, či méně známí hrdinové, všichni jsou pro nás velkým vzorem a je důležité na ně nezapomínat. Jsou osobnostmi, jejichž práce a činů si velmi vážíme,“ řekl o galerii hrdinů náčelník generálního štábu AČR generálmajor Karel Řehka.

Kapitán Poul se účastnil řady misí, respektive operací v Afghánistánu. Během té poslední, kdy velel jednotce Vojenské policie Kamba, pomohl v srpnu loňského roku zachránit afghánské spolupracovníky ambasády. Neúnavně a opakovaně vyjížděl z kábulského letiště a na letiště, aby zachránil co nejvíce spolupracovníků. Tím projevil svou obětavost nad rámec svých povinností. „Uvedení do galerie hrdinů si velmi vážím. Během své kariéry jsem se snažil učit své podřízené, aby byli připraveni improvizovat a přizpůsobit se situaci, kterou vidí na vlastní oči a ne tomu, co se píše někde na papíru. Když se s odstupem jednoho roku zamyslím nad celou naší činností, tak ve své podstatě není nic, co bych změnil. Udělali jsme to, co bylo v danou chvíli správné,“ říká ke svému hrdinskému činu Zdeněk Poul.

Galerie hrdinů není jediným oceněním, to v podstatě mnohem důležitější obdržel v říjnu roku 2021 od prezidenta České republiky Miloše Zemana. Bylo mu uděleno ocenění v podobě medaile Za hrdinství a dále byl dne 31. srpna 2022 oceněn nejvyšším vyznamenáním náčelníka Vojenské policie – Zlatým křížem náčelníka Vojenské policie. Dlužno podotknout, že Poul si přišel ocenění a zařazení do galerie hrdinů prohlédnout již v civilu, protože jeho služeb již Vojenská policie, ani Armáda České republiky nežádá a to i přes to, že je stále ve velice produktivním věku a mohl by mít před sebou dlouhou kariéru.