Vojenské lesy s armádou spustí dnes další fázi pyrotechnické očisty Brd

Vojenské lesy a statky ČR (VLS), které spravují středních Brd, upozorňují veřejnost, že dnes, 9. května začne další fáze pyrotechnické očisty v této přírodní oblasti, jež byla do roku 2016 vojenským újezdem. Práce v režii armádních pyrotechniků z 15. ženijního pluku v Bechyni se tentokrát budou týkat brdského vrchu Kočka nedaleko Padrťských plání.

V bývalém vojenském újezdu Brdy proběhla po jeho otevření veřejnosti v roce 2016 pyrotechnická očista povrchovým sběrem, nyní postupně probíhají práce na hloubkové očistě.

„V Brdech byly stanoveny nejproblematičtější lokality z hlediska pyrotechnické zátěže, kde postupně probíhá pyrotechnická očista. Pyrotechnické práce v režii Armády ČR probíhají podle priorit, které jsou dány hospodářskými potřebami Vojenských lesů a statků jako správce krajiny. Vrch Kočka patří k nejpostiženějším lokalitám vlnou kůrovcové kalamity, která Brdy zasáhla naplno v roce 2020 a my zde potřebujeme vykonávat celou řadu činností souvisejících s obnovou poškozeného ekosystému,“ vysvětlil David Novotný, ředitel divize Hořovice, která Brdy spravuje.

Aktuálně vybraná lokalita se rozkládá od vrcholu Kočky jihozápadně, směrem k bývalé obci Zadní Zaběhlí na Padrťských pláních v srdci Brd. Přes území, které bude procházet pyrotechnickou očistou, vede odbočka červené turistické značky na Vrch Kočka.

„Trasa k vrcholu vede po zpevněné cestě, která by měla být z hlediska pyrotechnické zátěže bezpečná, je však možné, že bude kvůli bezpečnosti v některých chvílích uzavřena, což by nemělo platit o víkendech, kdy pyrotechnická očista nebude probíhat. Přesto důrazně žádáme návštěvníky, aby dbali pokynů pyrotechniků a respektovali v místě výstražné značení. Porušováním pravidel ohrožují sebe i armádní specialisty a verbálními dohady s hlídkujícími pracovníky, k nimž v minulosti docházelo v jiných lokalitách, jen komplikují a prodlužují práce v lokalitě,“ dodal šéf brdských lesníků.

Zde naleznete mapu, kde budou pracovat pyrotechnici