Generál Řehka jednal s estonským protějškem generálem Martinem Heremem

Zkušenosti v oblasti operačního plánování, protivzdušné obrany, průzkumu a elektronického boje byly hlavními tématy jednání náčelníka Generálního štábu Armády ČR generálporučíka Karla Řehky s jeho estonským protějškem. Dvoudenní oficiální návštěvu České republiky zahájil generál Herem na Čestném dvoře Národního památníku v Praze na Vítkově, kde ho generál Řehka přivítal s vojenskými poctami.

Následně generálové diskutovali na generálním štábu o prohloubení spolupráce obou armád. V oblasti kybernetické ochrany a informačních operací spolupracují obě armády při výcviku a vzdělávání odborného personálu. Armáda ČR využívá odborné kurzy v centru Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence v Tallinu, kde se školí vojáci Velitelství kybernetických sil a informačních operací. Kurzy jsou vysoce specializované a armádní odborníci zde získávají bohaté zkušenosti. Každoročně se také v Estonsku účastní několika cvičení kybernetické ochrany Locked Shields, Cyber Coalition a Crossed Swords.

V polovině května 2023 se pak na 250 vojáků 43. výsadkového pluku účastnilo v Estonsku cvičení Swift Response, jehož náplní byly společné výsadkové operace.

Alianční předsunutá přítomnost a Air Policing v Pobaltí

I když jednotky Armády ČR přímo v Estonsku nepůsobí, naše nasazení v Pobaltí estonská strana velmi oceňuje. Vzdušné síly AČR zabezpečovaly sedmkrát v misi NATO ochranu vzdušného prostoru spojenců, z toho v Pobaltí působily celkem čtyřikrát (a třikrát na Islandu). Naposledy byly nasazeny v Pobaltí od dubna do konce září 2022, a to na litevské základně Šiauliai. Od září do prosince 2019 působila naše letecká jednotka z estonské základny Ämari.

Generálové také diskutovali o protivzdušné obraně, která sehrává klíčovou úlohu při obraně státu s ohledem na současné konflikty. „Zavedení protiletadlového raketového systému SPYDER je naší prioritou, v letech 2025 a 2026 nahradí morálně a zejména technicky značně zastaralý ruský systém 2K12 KUB,“ zhodnotil generál Řehka. Významným tématem jednání byla pomoc a podpora Ukrajině, včetně výcviku ukrajinských ozbrojených sil.