Stoltenberg: Musíme zvýšit zásoby munice a navýšit výrobu

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg na zasedání ministrů obrany EU a zdůraznil význam posílení zásob munice a většího společného zadávání zakázek, aby bylo možné nadále podporovat Ukrajinu. Poznamenal, že spojenci NATO poskytli Ukrajině za poslední rok podporu v hodnotě téměř 150 miliard eur, z čehož 65 miliard eur tvořila vojenská podpora. Dodal, že spolupráce NATO-EU je i nadále zásadní při podpoře Ukrajiny a ochraně sdílených hodnot.

Přepis vstoupení Jense Stoltenberga:

Setkáváme se v kritickou chvíli pro naši bezpečnost.
Ruská útočná válka pokračuje proti Ukrajině.
A v posledních týdnech a měsících jsme byli svědky zuřivých bojů v Bakhmutu a jeho okolí a vidíme, že Rusko útočí na další jednotky, více sil a to, co Rusku chybí na kvalitě, se snaží nahradit kvantitou.
Utrpěli velké ztráty, ale zároveň nemůžeme vyloučit, že Bakhmut může v příštích dnech nakonec padnout.
Proto je také důležité zdůraznit, že to nemusí nutně odrážet nějaký zlomový bod války a pouze zdůrazňuje, že bychom neměli Rusko podceňovat.

Musíme nadále poskytovat podporu Ukrajině a spojenci NATO v posledním roce podpořili Ukrajinu vojenskou, finanční a ekonomickou podporou v hodnotě přibližně 150 miliard eur, z nichž 65 miliard eur tvoří vojenská podpora.
To je zvláště důležité pro zvýšení výroby munice.
To je otázka, kterou se spojenci NATO zabývají již nějakou dobu. A nyní se dohodneme na nových směrnicích, nových požadavcích na zásoby munice, zajistíme, že oba budeme moci doplnit své vlastní zásoby, ale také budeme nadále poskytovat podporu Ukrajině. A spojenci NATO podepsali smlouvy a já vítám, že podepsali smlouvy s obranným průmyslem na navýšení výroby vzhledem k dlouhodobým signálům poptávky a několik spojenců NATO se také zapojilo do společných projektů nebo nákupu různých typů munice, ale také skladování munice. .

Těším se na setkání s ministry obrany EU, abychom prodiskutovali toto téma a všechny výzvy, kterým společně čelíme.
A to, co jsme viděli během války na Ukrajině, je to, jak NATO a Evropská unie stojí při sobě, vzájemně se doplňují a spolupracují na ochraně našich hodnot.