Náměstí Míru ve znamení Dne válečných veteránů

Den válečných veteránů již tradičně slavila řada míst v České republice. Největší a nejznámější připomínku pak již tradičně organizuje Praha 2, kde bývala starostkou současná ministryně obrany Jana Černochová. Náměstí tak zaplnila vojenská technika, symboly vlčích máků, ale i současná a historická, vojenská technika.

Součástí vzpomínky na válečné veterány se stala i připomínka 80. výročí operace Anthropoid, kdy v rámci medailonků, ale i velkoplošné obrazovky si každý mohl vzpomenout na hrdiny v podobě válečných veteránů. Na návštěvníky čekala historická, ale i novodobá technika. Z té novodobé zejména pak kolová obrněná vozidla Pandur, vojenské verze Kajmana a Toyoty Hilux, ale i poměrně unikátní ukázka bezpilotních letounů. K vidění byla i výstroj prostějovských průzkumců a jejich výzbroj.

Nesmíme zapomenout ani na stánky Pokos, tedy Přípravy obyvatel k obraně státu, stánek Komunitního centra pro válečné veterány, či LOM Praha, kde byl k vidění motor, který zaujal jak mladé, tak dospělé. Aktivní zálohy pak sdružil stánek Krajského vojenského velitelství, i zde bylo možné vidět jejich výzbroj a výstroj, nicméně trochu smutným pohledem bylo stálé používání útočných pušek SA-58. Takzvaná Kosa sice patřila ve své době ke špičce, ale je s podivem, že i záložníci již nedisponují moderní technikou v podobě útočné pušky Bren-2.

I přes toto vše na tisíce diváků čekala podívaná, která se sem vrátí opět za rok.