Většina Patrií se vyrobí na Slovensku, domácí průmysl se zapojí nejméně ze 60%

Do výroby bojových obrněných vozů 8×8 Patria pro Ozbrojené síly SR bude slovenský obranný průmysl zapojen na úrovni rekordních 60%, což výrazně překračuje stanovenou minimální hranici 40%. Potvrdil to ministr obrany SR Jaroslav Naď, který navštívil společnost CSM Industry v Tisovci.

Aktuálně probíhá proces transferu technologie, jelikož CSM Industry bude významnou součástí výroby vozidel. Společnost již mimo jiné přijala první nové montážníky, přičemž celkem vytvoří 40 nových pracovních míst. Zároveň spolupracuje s odbornými školami v Hnúšti či Revúcej, a to formou duálního vzdělávání. Kromě toho již rekonstruuje halu, ve které se bude realizovat montáž vozidel. Investice představuje čtyři miliony eur, přičemž polovinu z toho financuje finská společnost.

„Shrnu a podtrhnu, první vozidlo výlučně „made in Slovakia“ začnou vyrábět v září – na projektu se bude podvozkovou častou podílet státní společnost KONSTRUKTA-Defence, která je primárním subkontraktorem. Na výrobě budou participovat i další slovenské společnosti, což přinese stabilitu do podniků například v Dubnici nad Váhom či Skalici. Jsem nadšený, že do regionů přineseme práci a výrazné investice,“ vyzdvihl ministr J. Naď.

Jasnou podporu slovenského obranného průmyslu, kterou potvrdilo rekordní zapojení slovenských podniků do projektu 8×8, ocenil také ředitel společnosti CSM Industry Tomáš Maroš.„Je to významná pomoc průmyslu, regionu a celému strojírenství, protože tak může opět vzniknout obranný průmysl. Budeme se snažit, aby se díky tomu do tohoto regionu vraceli lidé a tak se opět oživil. Když se podíváme na mapu, vůz se bude vyrábět v Moldavě nad Bodvou a Tisovci, což jsou nejméně rozvinuté regiony Slovenska,“ vyzdvihl ředitel T. Maroš.

Jak ujistil ministr Naď, obnova slovenských kapacit v obranném průmyslu a jejich podpora je prioritou MO SR. \“I proto jsme ho reálně zapojili do všech modernizačních projektů, ať už šlo o radiolokační nebo pásovou techniku ​​av případě společnosti CSM Industry io kolovou techniku ​​- bojové kolové vozidlo 8×8 Patria,\“ dodal .