Česko chce z Německa koupit tanky Leopard 2A8

Vláda na svém dnešním jednání pověřila ministryni obrany Janu Černochovou jednáním o možnosti připojit se k nákupu tanků Leopard v nové verzi 2A8, který plánuje Spolková republika Německo. Armádě České republiky se tím otevírá cesta k pořízení špičkové pozemní platformě, která je navíc zavedená v řadě evropských armád a je kompatibilní s jinými armádami NATO. Od společného postupu s Německem si navíc česká strana slibuje výrazné snížení ceny, zkrácení dodávek a zajištění adekvátní logistické podpory.

„Už při svém nástupu do funkce jsem jasně řekla, že těžká brigáda patří mezi mé priority.

V případě Leopardů jde o tanky, které kombinují to nejlepší z předchozích verzí 2A4, 2A5, 2A6 a 2A7 prověřených bojem, a patří jednoznačně k technologické špičce. Věřím, že jednání s Německem povedou k úspěchu a naši vojáci získají moderní techniku, kterou si zaslouží a která přispěje k celkové obranyschopnosti naší vlasti,“ řekla po jednání vlády ministryně obrany Jana Černochová.

Navrhovaná verze tanku Leopard 2A8 bude patřit k tomu nejlepšímu, co lze nyní na světovém trhu pořídit. Pokud by se česká armáda rozhodla tanky společně s Německem pořídit, znamenalo by to oproti stávající pozemní technice (T-72M4CZ a Leopard 2A4) ohromný posun. Technické parametry a schopnosti tanku si armáda pochvaluje. „Tank Leopard nejlépe splňuje požadavky AČR na moderní tank dostupný na současném trhu, s dostatečnou ničivostí, mobilitou, vysokým stupněm ochrany osádky. Zároveň je to tank, který je zavedený v několika armádách NATO a není nutné jej dále vyvíjet,“ uvádí plukovník Ján Kerdík, ředitel Odboru rozvoje Pozemních sil.

Ministerstvo obrany ČR nyní oficiálně osloví zástupce německého ministerstva s žádostí o zahájení jednání o podmínkách, za nichž by se ČR mohla připojit k nákupu, který Němci plánují. Z dostupných informací vyplývá, že o podobném postupu uvažují rovněž další členské státy NATO.

Větší objednávka přinese větší rozpočtové úspory díky vyššímu množství nakupovaných tanků. Zkrátí se také dodací lhůty a zajistí se dostatečná logistická podpora. Společnost KMW, která tanky Leopard vyrábí, by totiž v návaznosti na velikost dodávky mohla zvětšit výrobní kapacity, což by vedlo právě k urychlení výroby a tím i zkrácení doby dodávek. Jednalo by se navíc o vzorový příklad alianční spolupráce v oblasti společného pořizování techniky, po kterém státy EU a NATO volají i v kontextu války na Ukrajině a zvýšené poptávky po vojenské technice.

Obrovskou výhodou společného nákupu by bylo zajištění maximální interoperability v rámci NATO. Tanky jednotlivých států, které by se zapojily do společného nákupu, by se lišily prakticky jen komunikační technikou, kterou používá každý stát jinou, jinak by byly identické, což značně usnadňuje společná cvičení, údržbu i opravy techniky.

„Samotná jednání teprve započnou, takže sdělovat podrobnosti by bylo netaktické. Nicméně alespoň v hrubých rysech lze sdělit, že se bude jednat o přibližně 70 kusech tanků a cenu očekáváme v řádu desítek miliard korun. Dodání tanků předpokládáme do konce této dekády,“ uzavírá plukovník Kerdík.