Polští vojáci cvičí ukrajinské posádky tanků Leopard

„Nečekáme na vytvoření koalice zemí ochotných převést tanky Leopard na Ukrajinu. Už jsme začali cvičit ukrajinské vojáky na tancích Leopard. Jak řekl prezident, tankisté jsou lidé, kteří mají za sebou válečné zkušenosti. Dříve používali postsovětské vybavení a dnes trénují používání západního vybavení. Toto zařízení má nepochybnou výhodu. Jde o to zastavit rozvoj ruského impéria. Ukrajinci statečně brání svou zemi,“ řekl ministr obrany Polska Mariusz Błaszczak při návštěvě výcvikového střediska leopardů ve Świętoszówě.

Vrchní velitel polských ozbrojených sil, prezident Andrzej Duda a Mariusz Błaszczak, místopředseda vlády-ministr národní obrany, se setkali s instruktory provádějícími výcvik vojáků ukrajinských ozbrojených sil na Leopardovi. tanky.

„Uzavřel jsem dohodu se svým německým protějškem, ministrem Pistoriusem, že se polská strana zaměří na vybudování koalice zemí, které mají tanky Leopard 2A4. Německo vybuduje koalici zemí, které mají tanky Leopard 2A6. Mohu říci přímo, že taková koalice vzniká, například Kanada už dodala Polsku tanky, na kterých cvičí ukrajinští vojáci spolu s kanadskými instruktory. Čekáme na norské tanky s instruktory, pokročila i jednání se španělskou stranou

  • řekl místopředseda vlády.

Šéf ministerstva národní obrany upozornil, že podpora Ukrajiny musí být založena na široké koalici. Vicepremiér M. Błaszczak se zítra v Bruselu zúčastní dalšího jednání kontaktní skupiny pro podporu obrany Ukrajiny, která sdružuje přes 50 zemí včetně spojenců NATO.

„Zítra se v Bruselu sejde Kontaktní skupina pro obranu Ukrajiny, skupina širšího formátu než země Severoatlantické aliance, která koordinuje podporu Ukrajině. Budeme mluvit o vybavení ukrajinských ozbrojených sil tanky Leopard. V současné době jsou pro nás největší výzvou náhradní díly na tyto nádrže. To je úkol, který klademe německému průmyslu. Právě na toto téma, také v širším formátu, budu zítra hovořit se svým německým protějškem.

– poznamenal místopředseda vlády.

O důsledné podpoře Ukrajiny šéf ministerstva národní obrany upozornil, že současně probíhá modernizace polské armády. Zvyšuje se i počet vojáků.

„Naším úkolem je podporovat Ukrajince. Kromě podpory Ukrajinců nám záleží na rozvoji polské armády. Loni nejvíce dobrovolníků vstoupilo do polské armády, 13 742 vojáků. Letos budou první Abramy dodány polské armádě. Vyplní tak mezery, které v důsledku dárcovství vznikly. (…) Loni jsme obdrželi první dodávku korejských tanků K-2 a houfnic K-9. Polská armáda se také rozvíjí ve formátu NATO a ve spolupráci se Spojenými státy. Na pozvání prezidenta příští týden navštíví Polsko prezident Joe Biden, takže je to také výraz naší efektivity ve snaze o posílení bezpečnosti v Polsku, ale i na celém východním křídle NATO.

– řekl šéf ministerstva národní obrany ve Świętoszówě.

„Potkali jsme ukrajinské vojáky, kteří sem přijeli na výcvik v rámci složky vojenské pomoci, jejímž hlavním inspirátorem a organizátorem jsme my. Na žádost ukrajinské strany jsme se rozhodli nabídnout Ukrajině rotu našich tanků Leopard 2A4, aby Ukrajina mohla čelit ruskému náporu moderními tanky západní konstrukce. Vyzvali jsme naše spojence, požádali jsme je, aby také přidělili Ukrajině tanky Leopard. V rámci této asistenční složky chceme, aby se shromáždila celá obrněná brigáda. Máme pozitivní odezvu od spojenců.“

  • poznamenal předseda A. Duda.

Výcvik prováděný v 10. obrněné jízdní brigádě zahrnuje mimo jiné: výcvik posádek tanků Leopard. Koordinací misí byl pověřen velitel 11. obrněné jízdní divize. Výcvik ukrajinských tankistů v Polsku podporují jako instruktoři i spojenci z Kanady.


  1. obrněná jezdecká brigáda je součástí 11. obrněné jezdecké divize. Školicí centrum LEOPARD bylo založeno v roce 2007. Jedná se o specializované zařízení, vybavené moderní simulační základnou moderního bojiště, které provádí výcvik na bázi simulátorů a dalšího vybavení, které má k dispozici.

Zdroj: Ministerstwo Obrony Narodowej