Vedení NATO a Evropské unie podepsalo třetí společné prohlášení

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, předseda Evropské rady Charles Michel a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová se sešli v sídle NATO, aby podepsali třetí společné prohlášení o NATO-Evropě. Odborová spolupráce.

Stoltenberg na společné tiskové konferenci řekl: „Jsme odhodláni posunout partnerství mezi NATO a Evropskou unií na další úroveň. Společné prohlášení si klade za cíl dále posílit a rozšířit strategické partnerství mezi NATO a EU, přičemž staví na bezprecedentním pokroku ve spolupráci mezi těmito dvěma organizacemi od podpisu předchozích prohlášení v letech 2016 a 2018.

Lídři se rozhodli řešit rostoucí geostrategickou konkurenci, problémy odolnosti a ochranu kritických infrastruktur. Mezi další prioritní oblasti práce budou patřit vznikající a převratné technologie, vesmír, bezpečnostní důsledky změny klimatu, zahraniční vměšování a manipulace s informacemi. Generální tajemník zdůraznil, že společná deklarace „uznává hodnotu schopnější evropské obrany, která pozitivně přispívá k naší bezpečnosti a doplňuje NATO a je s ním interoperabilní“. Stoltenberg zdůraznil význam spolupráce NATO-EU v kontextu změněného bezpečnostního prostředí po ruské invazi na Ukrajinu. Dále poznamenal, že partnerství NATO-EU „bude ještě důležitější, jakmile se Finsko a Švédsko stanou plnoprávnými členy NATO“, a že „s jejich přistoupením bude NATO chránit 96 % občanů v Evropské unii a vyšší podíl na svém území než kdy předtím.“

Zdroj: NATO