Více modernizovaných tanků T-72 pro Ukrajinu

Zástupci pěti desítek států, které vojensky podporují Ukrajinu, se dnes opět sešli na americké letecké základně Ramstein v Německu. Zasedání tzv. Kontaktní obranné skupiny hostí americký ministr obrany Lloyd Austin, ČR zastupuje náměstek ministryně obrany Daniel Blažkovec.

I tentokrát se jednání účastnil ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov, který spojence informoval o aktuálním vývoji konfliktu. Nadcházející měsíce budou pro výsledek války rozhodující, spojenci se proto shodli, že musí zrychlit tempo pomoci.

„V ČR kombinujeme maximum darů ze zásob Armády ČR, nákupy z vládních fondů, crowdfunding a komerční dodávky,“ upřesnil náměstek Daniel Blažkovec podle něhož zůstává prioritou Prahy bezodkladně reagovat na naléhavé potřeby ukrajinských ozbrojených sil.

Od začátku invaze patří Česká republika k největším poskytovatelům vojenské pomoci, pravidelné konzultace probíhají na týdenní bázi.

„Díky spolupráci s našimi ukrajinskými i zahraničními partnery máme stále konkrétní projekty, které lze rychle realizovat a jsou v seznamu priorit Ukrajiny,“ doplnil.

ČR se nyní zaměřuje především na bojové vozidlo pěchoty BMP-2 (pozn.: čs. licence má název BVP-2), tanky, munici velké ráže, elektronický boj a ISR (Intelligence Surveillance Reconnaissance) a protivzdušnou obranu.

V třístranném projektu s USA a Nizozemskem na dodávku více než 90 tanků bylo Ukrajině předáno již 37 kusů modernizovaných tanků T-72 a každý měsíc přibývají další. „Navrhujeme přidat do výrobního tempa desítky dalších, pokud budou mít partneři zájem tento projekt financovat,“ konstatoval ředitel AMOS Aleš Vytečka.

Nadto je ČR připravena jednat o zřízení centra pro údržbu, opravy a generální opravy těžké techniky v rámci státního podniku VOP a několika soukromých společností.

Další forma pomoci se soustředí mj. na výcvik personálu: Do konce letošního roku je v plánu vycvičit až 4000 ukrajinských vojáků, kromě vševojskového a specializovaného výcviku na našem území již také vyjely mobilní týmy instruktorů do Polska. Patnáct vojenských policistů bude také společně s Nizozemci pod hlavičkou Mezinárodního trestního soudu vyšetřovat válečné zločiny na Ukrajině.